Gå direkt till textinnehållet

Ett 20-tal tog avgångsvederlag på Aftonbladet

I november erbjöd Aftonbladet en rad anställda att ta avgångsvederlag. Nu är det klart att cirka 20 journalister försvinner.

Som Journalisten tidigare berättat ska Aftonbladet spara 40 miljoner kronor och mellan 30-40 tjänster. I november kom också en rapport som slog fast att många anställda upplevde företagets organisation som rörig, med för många chefer och för lite eget ansvar. Totalt nappade ett 30-tal personer på erbjudandet om avgångsvederlag, varav cirka 20 stycken arbetar redaktionellt.

– Jag kan inte ge dig någon exakt siffra. Men i stort sett alla som sökte har beviljats, med några enskilda undantag, vilket betyder ungefär 20 stycken redaktionella tjänster. Men det är på alla nivåer, redigerare, reportrar och inte bara chefer, säger Niclas Vent, journalistklubbens ordförande.

Vad fick man för erbjudande?

Annons Annons

– Allihopa fick uppsägningstiden plus tre månader, sen lyckades vi komma överens om ytterligare tre månader för några medarbetare på feature som hade fyllt 40 år, fortsätter Vent.

Hur ser nya organisationen ut? Hur många färre chefer får ni?

– Det är lite svårt att säga än så länge. Vi håller fortfarande på att förhandla och har inte kommit så pass långt att vi kan jämföra på det sättet, det beror också på vad som var en chef i gamla organisationen och i den nya. Man kommer arbeta på ett annat sätt framöver så det är svårt att jämföra än, säger Niclas Vent.

Hur går förhandlingarna?

– Det känns som vi har en del kvar att göra, så det är svårt att säga när vi blir klara.

Fler avsnitt
Fler videos