Gå direkt till textinnehållet

”Ett kvitto på att man gör något som berör”

Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter, fortsätter att få internationell erkännelse. I Pictures of the Year International (POY) vann han tredjepris i klassen "Newspaper Photographer of the Year".

För sin kollektion av nyhetsbilder från 2016 belönas Paul Hansen med tredje pris i kategorin Newspaper Photographer of the Year (årets fotograf på nyhetstidning).

POY räknas av många som världens näst viktigaste pressfototävling, efter World Press Photo. Paul vann World Press Photo 2013 då hans bild på palestinska barn i föräldrars armar, som dödats i Gaza, utsågs till världens bästa nyhetsbild.

Varför vinner du?

Annons Annons

"Jag ser det inte riktigt att det är 'jag' som vinner utan berättelserna och att de skapas mycket på grund av att jag har lyxen att arbeta på en fotoavdelning av världsklass med bildchefen Pär Björkman, bildredaktören Britt-Marie Schrammel i spetsen. Dagens Nyheter har fortfarande ambitioner som skapar en kreativa miljö med högt i tak. Det främjat den visuella journalistiken", skriver Paul Hansen i ett mejlsvar till Journalisten.

Vad betyder det att få ännu ett pris för dig?

"Att en internationell Jury kvantifierat kvalitén på fotografin som hög betyder mycket. Dels ger det mig en positiv energi och ett kvitto på att man gör något som berör." 

Vad är hemligheten med att ta en bra nyhetsbild?

"Det finns så många rörliga delar i ett skeende att det inte går att säga något enkelt, förutom att det inte finns några hemligheter. Grunden är väl att om man arbetar hårt, är påläst och närvarande i själ och hjärta finner bilderna dig… En vän mejlade ett citat som jag fastnade för: The dictionary is the only place where success comes before work."

dn.se kan du se en del av de bilder Paul Hansen tävlade med.

Fler videos
Fler avsnitt