Gå direkt till textinnehållet

”Ett väldigt oväntat och obehagligt resultat”

hot mot journalister JMGs undersökning om hot mot journalister visade på dramatiska siffror. Docenten Monica Löfgren Nilsson som genomfört undersökningen blev förvånad över de höga talen – och framför allt att män oftare än kvinnor hotas och kränks.

Som Journalisten berättade tidigare i dag har var tredje journalist hotats det senaste året och fyra av fem journalister har fått utstå kränkande kommentarer under samma period. Hälften har känt rädsla efter hot och 67 procent har känt sig sårade av kommentarerna. Svarsfrekvensen var mycket hög: 81 procent.

Monica Löfgren-Nilsson, docent vid JMG, har gjort undersökningen, och säger till Journalisten att resultaten är förvånande.

– Det är riktigt höga siffror. Jag trodde inte att det skulle visa sig vara så många journalister som utsätts för hot och kränkningar. Det är obehagligt, säger hon.

Annons Annons

I undersökningen framgår också att många journalister vidtagit åtgärder för att skydda sig efter att ha hotats eller kränkts.

En tredjedel av de som har hotats har antingen själva eller i samråd med arbetsgivaren gjort något för att skydda sig. I flera fall har dessa åtgärder påverkat såväl yrkeslivet som privatlivet. Det kan handla om något så enkelt som att skaffa hemligt telefonnummer, medan andra har vidtagit mer avancerade åtgärder, som att bo på hotell på annan ort, bo hos vänner, byta färdväg till jobbet, skaffa skalskydd på bostaden, och en person uppger att hen har skaffat en skyddsväst.

En sjättedel av de som får nedsättande kommentarer har vidtagit åtgärder för att skydda sig, bland annat avaktiverat Facebook-konto, stängt ner bloggar och dolt sina kontaktuppgifter.

– Det är vanligt att journalister som hotas eller kränks vidtar åtgärder, men vi har ännu inte kvantifierat uppgifterna, så vi kan inte just nu säga vilken som är den vanligaste åtgärden. Men det förefaller vara vanligt att byta telefonnummer, säger Monica Löfgren-Nilsson.

Undersökningen visar att manliga journalister är mer utsatta än vad kvinnliga journalister är. Är det ett oväntat resultat?
– Det är ett väldigt oväntat resultat mot bakgrund av den debatt som har varit. Men undersökningen visar inte hela bilden. Bland nyhetsreportrar är det helt klart så att männen är mer utsatta, men kränkningarna är av oerhört varierande slag. Det kan handla om något så litet som att en person kallar journalisten för ”dum i huvet”. Och så finns det förstås mycket grova kränkningar och hot om sexuellt våld.

Är kränkningarna mot kvinnliga journalister grövre?
– En kvalificerad gissning är att det är så, det finns andra undersökningar som tyder på det. Intensiteten och omfattningen av kränkningarna kan vara större för just kvinnor som skriver om vissa saker. De kan vara mer utsatta, men underlaget i undersökningen för krönikörer och kolumnister är lite för litet för att vi ska kunna dra slutsatser, säger Monica Löfgren-Nilsson.

Fler avsnitt
Fler videos