Gå direkt till textinnehållet

EU-dom kan leda till böter för länkning

Ett beslut i EU-domstolen, som handlade om en privatperson som länkat en hockeymatch, gör att Högsta domstolen nu kommer att pröva vilket skadestånd som privatpersonen blir skyldig att betala C More Entertainement.

Det var 2007 som en man i Söderhamn länkade två livesända hockeymatcher från Canal Plus, som ägs av C More Entertainement, till sin egen hemsida. Matcherna kunde därifrån ses gratis av andra personer. Han stämdes av TV-bolaget och dömdes till böter i tingsrätt och hovrätt.

Ärendet gick ända upp till Högsta domstolen som vände sig till EU-domstolen för att få klarhet i om svensk upphovsrättslag få ha ett mer omfattande skydd för ett TV-bolags signaler än vad som framgår av EU-direktiv på området.

– EU-domstolen ger i alla fall nu klartecken till att den svenska lagen har ett mer omfattande skydd för TV-företagens signaler än vad som framgår av gällande EU-direktiv, säger Olle Wilöf, förbudsjurist på Journalistförbundet.

Tvisten som pågått under flera år gäller också frågan om TV-produktioner av idrottsevenemang har så kallad verkshöjd, vilket är en av de frågor som återstår för HD att pröva.  

Wilöf påpekar att målet även gäller, liksom förra årets dom från EU-domstolen i en tvist mellan ett antal journalister och Retriever, om länkar på internet omfattas av upphovsrättsligt skydd.

– I Retriever-målet ansåg EU-domstolen att klickbara länkar till ett verk omfattas av upphovsrätten. Men om länkningen sker till material som redan ligger fritt ute på internet så uppfattas denna länkning som ”samma åtgärd” som den första publiceringen. Skulle däremot materialet ligga ute med åtkomstskydd kan en länkning till redan lovligt utlagt material omfattas av upphovsrätten, ansåg EU-domstolen.

I fallet C More Entertaiment hade hockeymatchen på Canal Plus hela tiden legat ute med åtkomstspärrar. 

Fler avsnitt
Fler videos