Gå direkt till textinnehållet

EU-domstolen sätter ner foten om länkning

Länkning från en sajt till en annan är en upphovsrättslig handling, slår EU-domstolen fast. Men länkningen kan bara bli ett brott om sajten som länkas till har material som ligger ute otillåtet eller om den inte är åtkomlig av alla. UPPDATERAD

Computer Sweden rapporterar om beslutet från EU-domstolen som kom igår. Enligt EU-domstolen krävs det inte ett godkännande från målsajten (den sajt som länkas till) för att länka det och visa det på andra sajter. Enligt EU-domstolen kan länkning dock vara ett brott om målsajten har begränsad tillgång, till exempel om den ligger bakom en betalvägg.

Journalistförbundets jurist Olle Wilöf konstaterar att domstolen alltså kommit fram till att huvudregeln är att länkning utgör en upphovsrättslig handling. Men det finns ett stort undantag: om länkningen riktar sig till samma publik som användningen på målsajten anses den räknas in i målsajtens egen användning.

– Hela jordens publik verkar räknas som en och samma publik.

Annons Annons

Däremot kan länkning utgöra upphovsbrott dels om materialet på målsajten antingen har en begränsad åtkomst – det vill säga inte är tillgängligt för alla utan skyddas av till exempel en betalvägg.

Länkningen anses också utgöra en egen publicering om material på målsajten ligger ute utan upphovsmannens godkännande.

Bakgrunden till att EU-domstolen satt ner foten är, som Journalisten berättat om, att fyra journalister vid Göteborgs-Posten krävt ersättning av medieanalysföretaget Retriever för att det länkat till GPs webbsajt där journalisternas texter fanns utlagda.

Stockholms tingsrätt fann 2010 att Retriever inte hade brutit mot upphovsrätten, eftersom man använt så kallad referenslänkning där det tydligt framgår att länken leder till en annan webbsajt.

Domen överklagades till Svea hovrätt, som i juni 2012 vände sig till EU-domstolen för ett förhandsavgörande. Hovrätten ville ha domstolens syn på om Retrivers länkning omfattas av upphovsrätten, men också på huruvida bedömningen av detta påverkas av om länken är tillgänglig för alla.

Enligt Olle Wilöfs bedömning var Retrievers länkning i stor utsträckning otillåten:

– Dels eftersom GPs webbplats faktiskt hade åtkomstkontroll, materialet var efter en tid bara tillgängligt för abonnenter.

Målet gällde också svenska Retrievers länkar till den norska databas som Retriever-koncernens bolag gemensamt disponerar. En länkning som inte EU-domstolen specifikt kommenterade men som, enligt Olle Wilöf, rimligen blir ett intrång utifrån de principer som EU-domstolen ställt upp.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kommenterar Retrievermålet:

"Retriever säljer en kommersiell tjänst där de själva inte producerar innehållet. Då är det självklart för oss att pröva hur sådana intäkter kan komma de journalister och medlemmar som faktiskt skrivit artiklarna till del".

"Länkning i sig är inget problem för oss. Det är Retriever som dragit upp frågan om länkning i det här målet, inte Journalistförbundet", säger Nordling i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos