Europaparlamentet dras inför domstol av journalister
Journalister från hela EU sätter press på Europaparlamentet att redovisa hur parlamentariker använder sina extra ersättningar. Parlamentet har flera gånger nekat att lämna ut informationen och nu vänder sig journalisterna till EU-domstolen. UPPDATERAD.
29 journalister, som representerar varsitt EU-land, har gemensamt gått samman i en klagan mot Europaparlamentet som lämnats till EU-domstolen i Luxemburg. Tillsammans kräver de att få se dokumentation om hur de 751 ledamöterna i Europaparlamentet spenderar den ersättning de får utöver sina löner. Det skriver Europe Wobbing.
Det handlar om ersättningar för till exempel mat, resor, telefon- och datorkostnader, viss personal och konsulter. Flera av journalisterna har tidigare försökt få ut handlingarna men har fått avslag på sin begäran.
Parlamentet har motiverat sina avslag med att det är en privatsak för ledamöterna hur de använder pengarna, att merarbetet att ta fram dokumentationen är för stort och även att parlamentet inte ens har sådana handlingar att tillgå.
Advokaten Nataša Pirc Musar, Sloveniens före detta Informationskommissionär, ska föra journalisternas talan i rätten. Hon anser att reglerna kring skydd av personuppgifter har feltolkats och att avslagen att få se handlingarna är omotiverade.
”Vi menar att de skäl som ges till reportrarna för att avslå deras ansökningar inte har någon grund i någon av EUs förordningar”, säger Nataša Pirc Musar till Europe Wobbing.
Den svenska journalist som deltar i uppropet är Staffan Dahllöf.