Gå direkt till textinnehållet

Europarådet fördömer attacker mot journalister

Europarådet har antagit en omfattande resolution för journalisters säkerhet med anledning av den senaste tidens upptrappade attacker mot journalister och inskränkningar av mediefriheten i flera europeiska länder. Europarådet kritiserar särskilt myndigheterna i Turkiet, Ryssland och Azerbajdzjan.

I tisdags diskuterade Europarådets parlamentariska församling det eskalerande våldet mot journalister i bland annat Turkiet, Ryssland och Azerbajdzjan. Sedan januari 2015 har 16 journalister dödats i medlemsstater, samtidigt som mediefriheten inskränkts kraftigt i några av länderna.

Församlingen antog efter diskussionen den omfattande resolutionen 2141, där man särskilt uppmärksammade tre av de ouppklarade morden de senaste åren:

  • Pavel Sheremet på Ukrayinska Pravda och Radio Vesti, dödades av en bilbomb i Kiev, Ukraina, den 20 juli 2016, vilket Journalisten rapporterat om.
  • Mustafa Cambaz på Yeni Safak, dödades av ett skott i huvudet under militärkuppsförsöket i Istanbul, Turkiet, den 16 juli 2016, vilket Journalisten rapporterat om.
  • Naji Jerf, dokumentärfilmare, sköts ihjäl i Gaziantep, Turkiet, den 27 december 2015, vilket Journalisten omnämnt.

Europarådet uppmanar också i resolutionen Turkiet att släppa alla fängslade journalister som inte har åtalats för terrorhandlingar, och nämner särskilt journalisterna Nazli Ilicak, Akin Atalay, Murat Sabuncu, Musa Kart, Kadri Gürsel.

Annons Annons

Europarådet uppmanar också Ryssland att lägga ner åtalen för ”separatism” mot de ukrainska journalisterna Anna Andrievska, Natalya Kokorina och Mykola Semena, samt att frige den ukrainska korrespondenten Roman Suschenko som varit fängslad i Moskva misstänkt för spionage sedan den 30 september 2016.

I resolutionen kräver församlingen att den ukrainska filmproducenten Oleg Sentsov som dömts i rysk militärdomstol till 20 års fängelse omgående skickas tillbaka till Ukraina. Europarådet uppmanar också Ryssland att använda sitt inflytande över separatistiska militärstyrkor i östra Ukraina så att journalister fritt kan rapportera från området, och kritiserar de ryska myndigheterna för att stängningen av flera medier i Krim.

I resolutionen kritiseras myndigheter i Azerbajdzjan för sina repressalier mot oberoende medier, som hotar yttrandefriheten i landet. Europarådet fördömer användandet av godtyckliga åtal mot journalister och bloggare i syfte att stoppa kritisk rapportering och opinionsbildning.

Särskilt uppmanas myndigheter att sluta förfölja Mehman Huseynov, ordförande för Institutet för reportrars frihet och säkerhet (IRFS), samt att lägga ned åtal mot den oberoende TV-stationen Meydan TV och att lägga ned samtliga förundersökningar mot Radio Free Europe/Radio Liberty. Församlingen välkomnar samtidigt frisläppandet av journalisten Khadija Ismayilova.

Europarådet uttrycker samtidigt djup oro över avsaknaden av mediefrihet enligt artikel 10 i Europakonventionen om det mänskliga rättigheterna i flera områden i Europa: Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan, Abchazien och Sydossetien i Georgien samt Transnistrien i Moldavien. I resolutionen hedras de fåtal undersökande journalister som vågat ta sig in i dessa områden och kunnat belysa vad som pågår i dessa laglösa regioner.

I resolutionen välkomnas utvecklingen i Ungern rörande införda förbud mot rasism och främlingsfientlighet i medier, men samtidigt uppmanar Europarådet myndigheterna att upphöra med praxisen att bara fördela myndighetsannonser till regeringstrogna medier.

Europarådet noterar också med oro medieutvecklingen i bland annat Polen, Grekland, Ukraina och Vitryssland, samt anser att det finns alarmerande rapporter i flera av medlemsstaterna om polisövergrepp mot journalister. Även den försvårade situationen för många journalister som arbetar inom public service i Europa uppmärksammas.

Europarådets parlamentariska församling uppmanar avslutningsvis i resolutionen alla sina medlemsstater att tilldela resurser för att analysera och motverka attacker mot journalister och mot mediefriheten, särskilt i de fall där allvaret och frekvensen av attacker tyder på systematiska problem i staterna.
 

Fakta Europarådet:
Europarådet är en europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater som bildades 1949. Organisationen arbetar med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling och har ett nära samarbete med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Fler avsnitt
Fler videos