Gå direkt till textinnehållet

Expressen kultur kampanjar för republik

På Expressens kultursidor startar i dag en artikelserie om Sverige som republik. En vältajmad serie, som knyter an till Bo Strömstedts kampanj när prinsessan Victoria föddes.  

– Ja, vi ville starta serien i samband med att Victoria och Daniel fick sitt barn. En prinsessfödelse är ett tillfälle att tala om bördsmonarki och de principer som vårt statsskick vilar på. Det är inte första gången de här diskussionerna kommer i samband med en kunglig födsel, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

När Victoria föddes 1977 publicerade Bo Strömstedt i Expressen en ledare om att kungen och Silvia borde bli de sista på tronen, som väckte stor debatt och uppmärksamhet.

Vad tycker du om mediebevakningen av den nya prinsessan?

– På ett sätt är den väldigt imponerande och omfattande, det är en enorm kraftsamling på redaktionerna, säger Karin Olsson.

– Samtidigt finns det saker jag tycker är märkliga, som att Aftonbladet i dag gömmer undan sina ledar- och kultursidor långt bak i tidningen. Man gömmer undan de republikanska åsikterna.

Karin Olsson konstaterar att medierna tar vara på den glädje och nyfikenhet som finns på den nya prinsessan – precis som 1977.

– Det är inget konstigt, det är alltid roligt när ett barn föds. Det här är dessutom ett barn som föds in i ett speciellt sammanhang, ett upphöjt barn, det är klart att man är nyfiken på henne, det är jag med.

Expressens bevakning har enligt henne inte förändrats till sin art sedan -77, man opinionsbildade mot monarkin men bevakade födseln massivt på nyhetsplats även då. Det är bara omfattningen som ändrats.

Vad vill ni med er serie?

– Vi vill uppmärksamma hur man kan avskaffa monarkin på fredlig parlamentarisk väg.Vi kommer bland annat att avslöja vem som är svenska folkets favorit till president, vilket vi har låtit undersöka. Genom att börja prata i konkreta termer tar vi ett steg närmare till att göra republik till något tänkbart, något som inte är orealistiskt.

Fler avsnitt
Fler videos