Gå direkt till textinnehållet

Expressen plankade GPs intervju

Expressen inledde den 15 augusti sin serie om extremvänstern med en artikel som var i det närmaste identisk med en intervju som tidigare publicerats i Göteborgs-Posten. Men Expressen gav inte GP credit.

Expressen inledde den 15 augusti sin serie om extremvänstern med en artikel som var i det närmaste identisk med en intervju som tidigare publicerats i Göteborgs-Posten. Men Expressen gav inte GP credit.

– Det är flagrant att första avsnittet i en serie under vinjetten “Expressen granskar” helt bygger på vår artikel, säger Kenth Andreasson, ställföreträdande ansvarige utgivare på GP.

GP hade den 5 juli en intervju med polismannen Thomas Säfström som hade skadats vid kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg i somras. För reportern Karin Wettre berättade Säfström om vilka förhållanden polisen hade att jobba under, angreppen från stenkastande demonstranter och den rädsla han kände under uppdraget.

Annons Annons

Polisen ville inte tala mer med pressen

Expressen/GT försökte senare enträget få en egen intervju med Thomas Löfström, som dock inte ville tala mer med pressen.

Han blev därför mycket förvånad och upprörd när han den 15 augusti såg sig citerad och till synes intervjuad i Expressen.

Säfström visste ju att han förutom ett enstaka yttrande inte hade gett Expressen någon intervju, och han kände igen sina ord från GPs artikel. Ord som han i och för sig ännu står för.

Förvånad blev också Karin Wettre när hon fick se sin intervju med Säfström i det närmaste ordagrant återgiven i Expressen.

Dessutom höjde hon på ögonbrynen när hon såg att tre reportrar på Expressen fick byline till artikeln.

Hennes chef Kenth Andréasson kände direkt igen ordvändningarna som var hämtade från GP-intervjun.

– Fem av åtta citat i Expressens artikel var hämtade från oss. Det här var inte rewrite utan plankning.

“Expressen förstörde för övriga medier”

Karin Wettre tycker att Expressens agerande på flera sätt är betänkligt.

– Jag hade fått god kontakt med Säfström. Men när han såg Expressens artikel blev han illa berörd och ville inte ha mer kontakt med medier över huvud taget. Expressen förstörde för övriga medier.

Hon anser även att medierna äventyrar sitt förtroende om de ger sken av att ha intervjuat personer som inte velat tala med dem.

Kenth Andréasson tog för Karin Wettres räkning kontakt med Expressens chefredaktör Joachim Berner som först inte ville kännas vid några misstag, men som till slut beklagade att hans tidning inte gett credit till GP och Karin Wettre.

Andréasson och Wettre uppfattar detta som en ursäkt som de låter sig nöja med.

Joachim Berner vill inte kommentera ärendet på annat sätt än att han rett ut detta med Kenth Andréasson.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos