Gå direkt till textinnehållet

Expressen publicerade foto på fel polis

Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för att i en artikel om en polis som överklagat att en Bandidosmedlem fått vapenlicens publicerat bild på fel polis. 

I maj 2015 publicerade Expressen/GT en artikel med rubriken: ”Medlem i Bandidos fick vapenlicens”. Artikeln handlade om en man i Kungälv som fått vapenlicens genom beslut i förvaltningsrätten. Polisen hade sagt nej till hans ansökan eftersom mannen ska vara fullvärdig medlem i Bandidos MC. En i artikeln namngiven polis kritiserade och överklagade domen, men bilden föreställde inte polisen i fråga utan en annan polisman som varit pensionerad sedan tre år och hade ett snarlikt namn

Expressen/GT bytte fotot på nätet samma kväll och införde en rättelse i papperstidningen. Den pensionerade polismannen valde att anmäla misstaget till Allmänhetens Pressombudsman, PO.

PO anser att polisyrket medför risker för den enskilde och att publiceringen innebar att anmälaren återigen, inför tidningens läsare, fick ikläda sig ett ansvar som han lämnat för tre år sedan. ”Därför blir min bedömning att tidningen, trots den snabbt införda rättelsen, orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver PO i beslutet. PON instämmer i bedömningen och klandrar Expressen/GT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos