Gå direkt till textinnehållet

Fälls för kommentar om ”otur när man tänker”

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning fälls i PON för en kränkande insändarkommentar som menar att insändarskribenten har ”otur när man tänker”.

I en artikel från 26 maj förra året publicerade tidningen en insändare som menade att föreningen Arboga medeltid tillkännagivit att två SD-politiker valts till ”årets medeltida par” vid Medeltidsdagarna i Arboga. Skribenten ville veta om de styrande i kommunen varit inblandade i valet. Insändarskribenten ville även få motiverat hur två personer med främlingsfientliga åsikter kunde anses lämpliga att representera Arboga officiellt.  

Senare publicerade Bärgslagsbladet/Arboga Tidning fyra repliker på insändaren varav en av dem skriver: ”Jag förstår att man kan ha otur när man tänker. Om man har otur varje gång borde man kanske be om hjälp för att kunna lära sig tänka rätt”. Inlägget anmäldes till PON av insändarskribenten som även begärt en ursäkt i tidningen, men inte fått något svar.

I sin replik skriver Bärgslagsbladet/Arboga Tidning att fler kritiska insändare följde på Facebook samt via mejl till insändarsidan, men att tidningen lät bli att publicera dessa. Man hade även publicerat sammanlagt fyra kritiska repliker/insändare utan någon reaktion från anmälaren/insändarskribenten. Man kontaktade även insändarskribenten, och undrade om hon hade något mer att tillägga. Hon svarade då tidningen att det svar hon fått av kommunen var ”lika med noll och att hon inte brydde sig om de övriga insändarna.”

Annons Annons

Vidare menade tidningen att insändarskribenten var en lokalt känd och offentlig person som hade erfarenhet av att delta i den offentliga debatten. Som sådan fick hon vara beredd på att bemötas av kritik – också i hårda ordalag.

PO anser att huruvida anmälaren är en offentlig person eller inte på orten har i sammanhanget mindre betydelse. Det anmälda inlägget riktar sig inte mot anmälarens argumentation, utan enbart mot hennes person. PO håller därför med anmälaren om hennes tolkning. Mot formuleringar som underförstått säger att hon är dum i huvudet går det nästan inte att försvara sig, skriver PO, varför ett genmäle i det här sammanhanget ”inte hade kunnat minska publicitetsskadan”.  

Därför klandrar nämnden Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. 

Fler avsnitt
Fler videos