Gå direkt till textinnehållet

FGJ: ”Glädjande att regeringen ändrat sig”

”Vi vann ett viktigt slag, men kampen för offentlighetsprincipen fortsätter”, menar FGJs ordförande Terje Carlsson efter att regeringen bytt fot i fråga om offentliganställdas sekretess.

Föreningen Grävande journalister har varit en av de hårdaste kritikerna av förslaget om ökad sekretess för offentliganställda. Terje Carlsson tycker att det är ”enormt glädjande” att regeringen och justitieminister Morgan Johansson tagit fasta på föreningens remissvar:

– På flera ställen i lagrådsremissen hänvisar justitieministern till FGJ och våra argument kring hur viktigt det är fritt kunna ta del av personnummer bland anställda i offentlig sektor. Såväl journalister som andra måste kunna granska makthavare och tjänstemän på ett effektivt sätt.

Han ger exempel: Allmänheten måste kunna avslöja offentliganställda som sitter på dubbla stolar, som inte redovisat sina bisysslor, som upphandlat tjänster från närståendes bolag eller ljugit om sin utbildning.

Annons Annons

Men Terje Carlsson är frustrerad över att flera tunga myndigheter inte delar FGJs slutsatser, i sina respektive remissvar.

– Varför vill till exempel Åklagarmyndigheten och Konkurrensverket minska allmänhetens insyn? Hur kan just dessa instanser bortse från värdet av en effektiv insyn med hjälp av personnummer?

Hur ser utvecklingen för den svenska offentligheten ut enligt er?
– Vi gläds åt beskedet att regeringen ändrat sig, men helt klart måste vi och andra fortsätta slåss för en ökad öppenhet. Vi vann ett väldigt viktigt slag, men kampen för offentlighetsprincipen fortsätter. Vi vet att vänskapskorruption, maktmissbruk och mygel ökar när insynen minskar.
Fler avsnitt
Fler videos