Gå direkt till textinnehållet

FGJ kritiska mot hovrättsbeslut om kravallfilm

Hovrätten slår fast att Sveriges Television måste lämna ut hela det oredigerade materialet av en kravallfilm från Hallsberg. Det betyder att journalistikens källskydd och trovärdighet står på spel, menar Terje Carlsson och Carl Österberg, Föreningen Grävande journalister (FGJ).

Journalisten har tidigare skrivit om tingsrättens beslut att SVT ska lämna ut materialet, som visar kravaller vid Alléskolan i Hallsberg. Delar av materialet har redan publicerats och nu ska SVT lämna ut sitt råmaterial, slår hovrätten fast sedan SVT överklagat tingsrättens beslut.

”Vi kommer att se över domen och ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger SVT-chefen Linda Hermansson” till SVT.se.

Det här har fått Föreningen Grävande journalister att reagera.

Annons Annons

”Att överlämna material som inte publicerats går självklart på tvärs med uppdraget och riskerar att allvarligt påverka allmänhetens förtroende för SVT”, skriver Carlsson och Österberg i ett debattinlägg på SvD.

För journalister som sysslar med undersökande journalistik är det en grundläggande förutsättning att förtroendet för källskyddet står fast. Redaktionerna står i framtiden inför två olustiga val, menar de.

”Antingen följer medieföretagen domstolens beslut och tvingas därmed att lämna ut opublicerat material. Därmed riskerar man sin trovärdighet. Det andra valet är att innan domstolens avgörande radera det begärda materialet i syfte att omöjliggöra ett utlämnade och slå vakt om oberoendet och värna källskyddet. Inget av alternativen är rimliga. Journalister ska naturligtvis inte tvingas förstöra källmaterial.”

Fler avsnitt
Fler videos