Gå direkt till textinnehållet

Finlands statsminister fördöms av RUG

Internationella Reportrar utan gränser fördömer Finlands statsminister Juha Sipilä för att han utövat påtryckningar på journalister på public service-företaget Yle.

Internationella Reportrar utan gränser fördömer nu Finlands statsminister Juha Sipilä (C) för dennes agerande i samband med en granskning Yle gjorde av hans kopplingar till bolaget Katera Steel. Gruvbolaget Terrafame lade i november en orderbeställning om en halv miljon euro (cirka fem miljoner kronor) hos Katera Steel som ägs av Juha Sipiläs barn och släktingar. Den finska staten har pumpat in hundratals miljoner euro i Terrafame för att rädda det från konkurs. 

Efter att Yle publicerat uppgifterna den 25 november kontaktade statsminister Juha Sipilä redaktionen via mejl, och enligt de uppgifter som Reportrar utan gränser baserat sitt beslut på ska han ha utövat påtryckningar på två journalister att upphöra med rapporteringen.

Yles egna uppgifter pekar på att det snarare handlar om en mejlbombning från statsministern riktat mot chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen.

Statsministern skickar den 25 november ett tjugotal mejl, varav många vidarebefordrade hatmejl han fått av medborgare, till redaktionen. Han skriver i ett av mejlen att han ”förbjuder” att korrespondensen kommer ut i offentligheten.

Sipilä avslutar med att konstatera att hans förtroende för Yle är lika med noll.

”Mitt förtroende för Yle är nu lika med noll, vilket inte är mer än ert förtroende för mig. Nu är det jämnt”, skrev statsministern i mejlet enligt Yle.

Korrespondensen mellan statsministern och journalister på Yle läckte förra veckan, och orsakade en storm av kritik mot statsministern i finska medier.

Fler avsnitt
Fler videos