Gå direkt till textinnehållet

Finska sändningar flyttar till P2

UPPDATERAD. Sveriges Radios helfinska sändningar flyttar från P4 till P2. I omorganisationen ingår också en satsning på mer tvåspråkighet i P4.

Som en del i ett utvecklingsarbete flyttar Sisuradio, SRs finskspråkiga kanal, sina helfinska sändningar från P4 till P2 nu under hösten.

Sofia Taavitsainen är kanalchef för Sisuradio.

– Vi har fått ett utvecklingsuppdrag av SRs ledning. Dels så handlar det om att förtydliga kanalprofilerna. P2 är redan en språkkanal, därför hamnar våra helfinska program där. Det innebär också tydlighet för våra lyssnare och så kommer vi inte att störas av radiosporten, säger hon.

Annons Annons

Omorganisationen innebär också en del nyheter i programtablån och finska inslag i redan välkända produktioner. Till exempel så kommer en del av Karlavagnen att vara tvåspråkigt. Programmet stannar också i P4 och programleds av bland annat Fredrik Virtanen. Även det tvåspråkiga programmet Popula fortsätter att sändas i P4.

– Med satsningarna i P4 är tanken är att vi ska nå de finska grupper vi inte har nått tidigare, säger Sofia Taavitsainen.

Det som försvinner är Sisuradios 18.10-sändning i P4. I stället tillkommer det en kortare, tvåspråkig nyhetssändning mitt på dagen. Som en del av satsningen startas även nya helfinska program i P2.

– I och med att vi blir av med vår gamla sändningstid så kommer vi inte att sända regionalt. När det gäller medarbetare så kommer ingen behöver flytta, utan vi kommer fortfarande att ha kvar vår lokala bevakning som vi tycker är superviktig, säger hon.

Sofia Taavitsainen tror att förändringen kommer att tas emot med blandade känslor av lyssnarna eftersom en injobbad sändningstid försvinner.

– Det kan nog bli en del besvikelse, men jag hoppas att lyssnarna hittar till de nya sändningstiderna som vi har, säger hon och fortsätter:

– Vi satsar också mycket på det digitala, så på nätet kan man höra Sisuradio hela dagarna.

Sisuradios 18.10-sändningar försvinner från P4 vecka 43.

Fler avsnitt
Fler videos