Gå direkt till textinnehållet

Fler anställda fotografer i Karlstad än i Göteborg

Det finns fler anställda fotografer i Karlstad än i Sveriges andra stad Göteborg. Det visar en undersökning som Journalisten gjort.

I Karlstad finns Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Folkblad. Tillsammans har de sex anställda fotografer. Redaktionen på Göteborgs-Posten har på senare tid gått igenom en kraftig nedbemanning som även påverkat bildredaktionen. I dag har GP en anställd fotograf medan stadens andra dagstidning GT inte har någon.

I Karlskrona finns det sju fotograftjänster på de två tidningarna BLT och Sydöstran. Det är två mer än på tidningarna i Malmö. Sydsvenskan, Skånskan och Kvällsposten har fem sammanlagt.

Enligt den genomgång som Journalisten gjort finns det ungefär 60 fotograftjänster kvar på landsortstidningar och 35,5 på storstadstidningar. Granskar man hur det ser ut i Norrland ser det tomt ut. Norr om Dalälven finns det endast anställda fotografer kvar på Västerbottens-Kuriren, fyra fotografer, och Piteå-Tidningen, 2,5 fotograftjänster.

Annons Annons

Journalistförbundet har i sitt medlemsregister en kod för fotografer och bildredaktörer. I februari hade förbundet 656 yrkesverksamma medlemmar som registrerat sig som fotografer. Oktober 2013 var det ungefär 860 då Journalisten senast gjorde en undersökning om antalet fotografer i förbundet. Någon statistik längre bakåt i tiden finns inte. Medlemsregistret visar inte om fotograferna har anställning på en tidning eftersom även frilansar ingår i statistiken. Alla fotografer är inte medlemmar i Journalistförbundet.

Pressfotografernas klubb, PFK, har ungefär 700 medlemmar. När Journalisten frågade klubben i oktober 2013 hade man drygt tusen medlemmar. 

På de 28 tidningar som ingår i Mittmedia finns det inte kvar några fotografer eller för den delen reportrar, alla är multijournalister.

NTM-koncernen har så gott som monterat ner sina bildredaktioner. Endast Upsala Nya Tidning, Piteå-Tidningen och Enköpings-Posten har kvar anställda fotografer.

När Östgöta media, som ingår i NTM-koncernen, beslutade att inte längre ha anställda fotografer fick de som inte hade erfarenhet av att skriva välja mellan att ta avgångsvederlag eller bli uppsagda. Fem accepterade avgångsvederlag. En sades upp: Mikael Strand. Tre fotografer fick behålla jobben.

– Vi anser att Mikael Strand har förtur till alla tjänster som uppkommer under hans uppsägningstid som är på 14 månader, och även alla tjänster nio månader efter att uppsägningstiden gått ut. Det kan även röra sig om vikariat, säger Calle Slättengren, journalistklubbens ordförande på Norrköpings Tidningar.

Om parterna inte kommer överens i förhandlingen kan ärendet gå vidare till Arbetsdomstolen.

Östgöta medias publisher Anna Lindberg säger att de snabba förändringarna inom mediebranschen gjort att koncernen sett över sina behov och hur man organiserar arbetet.

– Vi behöver folk med multikompetens, medarbetare som kan skriva, fotografera, filma och har en journalistisk grundkompetens: Kunna göra research, nyhetsvärdera och vara källkritisk. Alla våra medarbetare måste ha den kompetensen. Vi har inte möjlighet att ha kvar en avdelning där medarbetarna gör en sak, bara ägnar sig åt stillbild, säger Anna Lindberg.

Det finns dock ett positivt undantag. Gota Media har kvar sina fotografer. Anders Enström, Barometern-OTs chefredaktör, säger att ”professionella pressfotografiet är en central komponent i den kvalitetsjournalistik som det går att ta betalt för”.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Journalisten (3/2017).  Prenumerera här.

Fler avsnitt
Fler videos