Gå direkt till textinnehållet

Flyttningsbidraget kan tas bort nästa år

Möjligheten att få flyttningsbidrag och ersättning för intervjuresor kan försvinna. I regeringens budgetproposition förslås att dessa bidrag avvecklas under 2015.

De som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan i dag ansöka om bidrag för flyttkostnader om man får arbete på annan ort. Ersättningen är på högst 20 000 kronor. En arbetssökande kan även få ersättning om hen reser till en annan ort för en anställningsintervju. Ersättningen gäller både för resekostnader och för logi på maximalt 2 500 kronor.

I regeringen budgetproposition förslås att flyttningsbidragen ska avskaffas under 2015.

– Förslaget kommer att slå hårt mot journalister som jobbar i en bransch som är under press. Det främjar inte den rörliga arbetsmarknaden man vill ha i Sverige, säger Justus Bennet, ombudsman på Journalistförbundet, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor.

Annons Annons

Förslaget att avskaffa flyttningsbidraget nämns endast på en rad på sidan 39 av 68 i den del som handlar om arbetsmarknad och arbetsliv.

På Arbetsförmedlingen Kultur och Media tror man att ett slopat flyttningsbidrag kan påverka rörligheten på arbetsmarknaden.

– Arbetsmarknaden för kulturarbetare och de som jobbar inom medier är hela Sverige, de rör sig över ett stort område. De som söker arbete nyttjar flyttningsbidraget i stor utsträckning, säger Stefan Popovic, ansvarig för Arbetsförmedlingen, Kultur och Medier.

Någon statistik över hur många som sökt flyttningsbidrag har inte Arbetsförmedlingen. Stefan Popovic har beställt statistik för 2012/2014 som beräknas vara klar nästa vecka.

Journalisten har ringt till personalchefer på några landsortstidningar. De tror inte att ett slopat flyttningsbidrag kommer att påverka intresset att söka tjänster.

Fler avsnitt
Fler videos