Gå direkt till textinnehållet

”Folk kommer fram och vill ge mig stöd”

- Jag kan knappt gå ut utan att folk börjar prata eller kommer fram och vill ge mig stöd, säger Berit Önell, tidigare kommunreporter på Norra Skåne, när hon berättar om tiden efter att hon slutade på tidningen.

Berit Önell, tidigare kommunreporter på Norra Skåne, blev omplacerad efter att politiker i Hässleholm uttryckt missnöje mot hennes granskningar av kommunen. Berit tackade nej till omplacering, blev uppsagd, men slutade senare på tidningen självmant mot ekonomisk ersättning.

Hur känns det, med lite perspektiv?
– Det här var det bästa men det betyder ju inte att det löst sig. Problemen som fanns och finns kvar är väldigt illa. Det måste få lite konsekvenser, men ledningen fortsätter förneka vad som hänt. Jag har nu börjat få uppdrag som föreläsare och ska bland annat till Karlstads universitet och prata pressfrihet och demokrati under Anderseminariet.

Hur många månadslöner fick du?
– Det får jag inte prata om enligt kontraktet men jag har försörjning ett tag framöver. Jag håller just nu på att starta egen verksamhet med föreläsningar och annat, kan inte avslöja mer detaljer men jag vill jobba vidare med pressfrihet och granskande journalistik.

Annons Annons

Vad får du för reaktioner av omgivningen i dag?
– Jag kan knappt gå ut utan att folk börjar prata eller kommer fram och vill ge mig stöd. Det har gjort att jag orkat med det här, fast jag varit jättetrött i höst. Men det betyder jättemycket.

Har det förändrat din syn på journalistiken?
– Ja, det kan man väl säga. Samtidigt har jag alltid haft samma uppfattning som i dag, att det är otroligt viktigt med pressfrihet och demokrati. Men jag hade nog trott att det var saker vi behövde kämpa för på andra platser i världen. Vi måste även arbeta för en fungerande demokrati och pressfrihet i Sverige, annars blir vi av med den. Vi kan inte ta för givet att det bara ska finnas. Nu är det viktigare än någonsin med granskande journalistik, och att man granskar lokalt. Annars kan vad som helst hända och korruptionen och myglet bara växer.

Fler avsnitt
Fler videos