Gå direkt till textinnehållet

Förändringar i Årets bild-tävlingen

Pressfotografernas klubbs tävling Årets bild får ändrade tävlingsvillkor. En av förändringarna är att fotograferna själva ska skicka in en portfolio till klassen Årets fotograf. (RÄTTAD)

"Det hoppas vi ska ge fler fotografer möjligheten att kunna få titeln", säger PFK Sveriges ordförande Mia Karlsvärd i en kommentar.

Enligt tidigare regler utsågs Årets fotograf av en jury, som valde bland alla bilder som skickats in till övriga klasser i tävlingen. Nu kan fotograferna i stället skicka in fem bilder till den numera öppna klassen Årets fotograf.

PFK har också tagit bort Öppen klass och ersatt den med klassen Kultur/Nöje.

Annons Annons

Den tredje förändringen är att reportageklasserna får ett fast pris, 300 kronor för samtliga bilder som fotografen väljer att skicka in.

– Det gör att vi hoppas locka en bredare skara av fotografer, säger Alex Ljungdahl, ordförande i Årets bild AB och ansvarig för årets tävling. Tidigare kostade det 100 kronor per bild i reportaget, och det kunde bli en stor summa att betala in för den som ville delta i tävlingsklassen och som fick betala avgiften själv. Nu hoppas vi att fler fotografer ska kunna delta i tävlingen.

Årets bild firas i Jönköping den 4-6 mars då det blir prisutdelning och fest på kulturhuset Spira.

Fler avsnitt
Fler videos