Gå direkt till textinnehållet

”Förbilliga distributionen”

Jakten på monopol och vinster är huvudproblemet för krismedierna, menar ETCs chefredaktör Johan Ehrenberg i ett inlägg på DN Debatt i dag. Nu vill han förändra presstödet så att distributionen blir billigare för alla.

Vänsterdebattören menar att vägen framåt mot en demokratisk bevakning av samhället via journalistiken handlar om att erkänna att journalistik inte kan bedrivas med samma målsättning som annan handel.

”Jakten på monopol och därmed extrema vinster är huvudproblemet för krismedierna. Genom uppköp med överpriser har koncerner pressats till att bli vinstmaskiner som de aldrig kan bli. Det skapar en usel tidningskultur”, skriver ETC-chefen, vars förlag ger ut nio lokaleditioner av Dagens ETC.

I stället menar Ehrenberg att presstödet måste utvecklas.

Annons Annons

”Presstödet behöver göras om. Men det största problemet är inte ”digital utveckling” utan distribution. Postnord klarar inte att dela ut tidningar i Sverige. Det är lokalt dominerande tidningar som står för infrastrukturen. Utan morgondistribution för tidningar dör alla dagstidningar. I stället för fixering vid upplaga borde presstödet grundas på neutrala system där antalet anställda premieras och spridning förbilligas för alla. Exempelvis kostar det i dag dubbelt så mycket att sprida en tidning i Göteborg som i Stockholm”, skriver han på DN Debatt.

Fler avsnitt
Fler videos