Gå direkt till textinnehållet

”Förra året införde vi kurser i live-rapportering och podcasts”

På fredag fyller journalistlinjen vid Strömbäcks folkhögskola 40 år. Först väntar en stor fest med gamla elever och lärare men sen fortsätter arbetet med att utveckla utbildningen.

Linda Lindorff, Micke Leijnegard och Katarina Sandström är alla tidigare elever vid Strömbäcks journalistlinje, som startades av Bengt Bergius 1977. Om alla de kommer till festligheterna vid skolan nu på fredag låter vi vara osagt. Men linjeföreståndaren Bertholof Brännström (bilden) kommer att vara på plats, tillsammans med bland annat Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Mittmedias Daniel Nordström. Tillsammans ska de bland annat samtala med eleverna om vart journalistiken är på väg.

…grattis till 40 år!
– Tackar, jag har bara varit med de senaste fem, sex åren men 40 år känns ganska länge. Det ska bli kul att fira det på fredag, säger Bertholof Brännström.

Hur många tidigare elever kommer?
– Vi har 65-70 personer anmälda just nu men det fortsätter att droppa in anmälningar. Vi är nöjda med den siffran eftersom det är en vanlig fredag eftermiddag. Det kommer även en del gamla lärare så det blir nog en del kära återseenden.

Annons Annons

Varför behövs Strömbäck i 40 år till?
– Söktrycket var högt här från 1980-talet och en bit in på 2000-talet men det vet ju alla att så är det inte längre, alla journalistutbildningar sliter med samma problem. Varje år är något slags test, hittills har vi lyckats få ihop bra klasser varenda år, men det är ingenting vi vet när det gäller nästa år eller än mindre 20-30 år framåt. Vilken väg utbildningen ska ta är också något vi diskuterar mycket. Hur mycket av de senaste tekniska landvinningarna ska vi satsa på? Och hur mycket ska vara vår grundutbildning? Eftersom vi inte har den tekniska kompetensen på skolan när det gäller all ny teknik så samarbetar vi hela tiden med redaktioner i Umeå och norra Sverige, det är vårt sätt att tackla utmaningarna. Om det blir 40 år till för Strömbäck vill jag dock låta bli att svara på.

Ni har ju som du säger jobbat hårt med att anpassa utbildningen för det nya medielandskapet. Vad gör ni mer på det området?
– Vi har en radioutbildning sedan tidigare men förra året införde vi kurser i live-rapportering och podcasts. Det är väldigt lyckat vill jag påstå, eleverna är orädda och väldigt duktiga på rörlig bild och den teknik som min generation kanske har lite större respekt för. Samma sak gör vi nu med live-rapportering med mobilkameror ute på fältet. I år har vi också för första gången förlagt en del av radioutbildningen till SRs redaktion i Umeå. De två sista veckorna av radiokursen tillbringar studenterna på redaktionen och jobbar på riktigt.

Fler avsnitt
Fler videos