Gå direkt till textinnehållet

Fortsatt medlemsras för Journalistförbundet

Journalistförbundet fortsätter att tappa medlemmar i snabb takt. De senaste medlemssiffrorna visar att nästan 400 journalister lämnat förbundet på ett år.

397 yrkesaktiva journalister lämnade Journalistförbundet mellan den 31 juli 2014 och 31 juli 2015. De aktiva medlemmarna är nu 13 148. Lägger man till seniorer, studerande och passiva medlemmar samlar förbundet nu 16 471 medlemmar.

Det är ett tapp på 395 personer på ett år.

– Det är allvarligt, och en trend som måste brytas, kommenterar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Har förbundet gjort tillräckligt, och rätt saker, för att försöka hejda tappet?

– I det läget som branschen befunnit sig i så följer vår medlemsutveckling arbetsmarknaden. De strukturella redaktionella nedskärningarna är av historiska mått, och det påverkar naturligtvis vår organisation.

– Men samtidigt har vi försökt att följa branschens utveckling och fortsätta erbjuda ett attraktivt medlemskap. Jag har i första hand haft fokus på antalet nya medlemmar och där har vi haft ett stadigt inflöde trots branschens tuffa tider. 

När medlemsantalet sjönk under 17 000, vintern 2014, skrev Journalisten om att förbundsstyrelsen såg "mycket allvarligt" på läget och instruerade förbundskansliet att ställa om sin verksamhet mot större fokus på organisering och medlemsrekrytering.

Vad har konkret gjorts sedan dess?

– Vi har trots begränsade resurser skiftat fokus mot ett mer strukturerat fokus på organisering, inte minst mot bakgrund av att denna till största delen sker i vår lokala klubbstruktur. I första hand handlar det om en kommunikation som måste nå även de delar av branschen där vi inte har lokal närvaro.

Fler avsnitt
Fler videos