Gå direkt till textinnehållet

Fotograf stämmer Getty på 12 miljarder kronor

Den amerikanska fotografen Carol Highsmith stämmer bildbyrån Getty Images på upp till tolv miljarder svenska kronor för att ha sålt 18 000 av hennes fotografier utan tillstånd.

Fotografen Carol Highsmith har sedan 1988 skänkt sina fotografier till det amerikanska kongressbiblioteket utan krav på ersättning. Enligt den stämningsansökan som lämnats in vid en federal domstol i New York har bildbyrån Getty Images tagit 18 755 av dessa bilder och sålt till allmänheten, och har dessutom påstått sig ha exklusiv ensamrätt till bilderna.

Highsmiths ersättningskrav är som lägst 2 500 dollar per bild, och som högst 25 000 dollar per bild för upphovsrättsintrånget. Skadeståndet för de 18 000 bilderna landar därmed på mellan 47 miljoner och 470 miljoner dollar (mellan 400 miljoner och fyra miljarder kronor).

Eftersom Getty tidigare, och för mindre än tre år sedan, dömts av samma federala domstol för upphovsrättsintrång finns det möjlighet för domstolen att tredubbla skadeståndskravet. Highsmith kräver också detta, med hänvisning till att Getty Images flagranta och upprepade upphovsrättsintrång har varit så lukrativa att ett lågt skadestånd inte kommer att ha avskräckande effekt. Totalt kan därför det maximala skadeståndet bli 1,4 miljarder dollar, eller cirka tolv miljarder kronor.

Annons Annons

Getty Images uppger i ett uttalande att man tror att stämningsansökan bygger på ett missförstånd som man hoppas kunna reda ut så snart som möjligt.

Fler avsnitt
Fler videos