Gå direkt till textinnehållet

Framställdes som fattig men ägde bostadsrätt

Sveriges Radio P1 fälls av Granskningsnämnden för Radio- och TV för osaklighet i ett reportage som sändes i maj och handlade om osäkra anställningsvillkor och fattigdom. Kvinnan i reportaget utmålades av SR som fattig, men hon ägde i verkligheten en bostadsrätt.

I reportaget ”Kluvet land – Ingen är vän med en fattig” framställdes 25-åriga Frida från Malmö som fattig eftersom hon levde under osäkra anställningsvillkor. I programmet berättar Frida att hon lever under mycket knappa förhållanden, men hon får trots detta inte hjälp från socialtjänsten.

Vad som inte återgavs i inslaget var att Frida ägde en bostadsrätt. För detta fälls nu inslaget av Granskningsnämnden, som skriver:

”Nämnden konstaterar dock att för sammanhanget väsentlig information om Fridas faktiska levnadsvillkor utelämnades i programmet, särskilt att hon ägde en bostadsrätt. Mot bakgrund av att Fridas ekonomiska förutsättningar var centrala för programmets framställning anser nämnden att utelämnandet av informationen om att Frida ägde en bostadsrätt medför att programmet blev så vilseledande att det strider mot kravet på saklighet.”

Fler videos
Fler avsnitt