Gå direkt till textinnehållet

Franska journalister släpps fria

De två franska journalister som greps för elva veckor sedan i den indonesiska provinsen Papua kommer att friges.

Thomas Dandois och Valentine Bourrat anklagades för att ha missbrukat sitt turistvisum för att göra undersökande journalistik. De dömdes till två och en halv månad i fängelse av en domstol i Jayapura, Papuas huvudstad, men kommer att släppas denna vecka. Åklagaren begärde fyra månaders fängelse, men domaren bestämde sig för att döma dem till den tid de tillbringat i häktet.

Reportrar utan gränser beklagar dock att de befanns skyldiga trots internationella fördrag om journalisters rätt att samla in information.

”Det är en stor lättnad att veta att Dandois och Bourrat snart kommer att släppas. Någon annan utgång skulle ha satt ett fruktansvärd prejudikat för mediefriheten i Indonesien. Vi betonar att, i enlighet med principerna i internationell rätt, har de inte begått något brott genom att modigt genomföra sin undersökande journalistik i Indonesien”, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Indonesien rankas på 132e plats av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, devis beroende på bristen på insyn och restriktioner för rapportering i Papua.

Fler avsnitt
Fler videos