Gå direkt till textinnehållet

”Frige den fängslade turkiska journalisten”

”Turkiska åklagare bör omedelbart och villkorslöst dra tillbaka alla anklagelser mot Deniz Yücel, korrespondent för den tyska tidningen Die Welt.” Det kräver organisationen Committee to Protect Journalists.

Deniz Yücel sitter sedan den 14 februari fängslad i avvaktan på rättegång, något som Journalisten tidigare skrivit om. Han är anklagad för att ha ”propagerat för en terroristorganisation” och ”provocerat människor till hat och fientlighet”. Anklagelserna bygger på vad han som journalist skrivit för Die Welt.

Deniz Yücel har både tyskt och turkiskt medborgarskap.

”Deniz Yücel enda brott är att han sysslat med journalistik, vilket inte är något brott. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart och villkorslöst dra tillbaka dessa falska uppgifter och släppa honom och dussintals andra turkiska journalister som sitter bakom galler helt enkelt för att de gör sitt jobb”, säger Nina Ognianova, programansvarig för CPJ Europa och Centralasien, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter som organisationen Stockholm centre for freedom, SCF, tagit fram sitter för tillfället 191 journalister fängslade i Turkiet. Organisationen har genom att intervjua anhöriga och sammanställa uppgifter från andra organisationer kommit fram till denna siffra. Stockholm centre for freedom består av turkiska journalister som lever i exil i Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos