Gå direkt till textinnehållet

Frigiven journalist känner sig sviken

Förra veckan benådades den kanadensiske journalisten Mohammed Fahmy och släpptes från egyptiskt fängelse, en händelse som ger hopp åt andra dömda journalister. Men nu berättar Mohammed Fahmy att han känner sig sviken av sin regering.

Förra veckan benådades och släpptes två journalister från TV-kanalen al-Jazira, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed, som suttit fängslade i Egypten. Journalisterna dömdes till fängelse för att ha spridit vad regimen kallat falska nyheter och dömdes av egyptisk domstol under 2014.

Men trots sin frigivning är Mohammed Fahmy nu kritisk till hur delar av den kanadensiska staten hanterat ärendet, närmare bestämt hur den kanadensiske premiärministern Stephen Harper agerat. Mohammed Fahmy säger till BBC News att han känner sig sviken.

”Den kanadensiska regeringen skulle ha klivit fram på samma sätt som den australiensiska i sitt arbete att få mig frisläppt”, säger han.

Annons Annons

Mohammed Fahmy syftar på den före detta australiensiske premiärministern Tony Abbotts aktiva arbete för att få al-Jazira-kollegan Peter Greste benådad. Peter Greste utvisades från Egypten i februari efter att ha suttit fängslad i landet. Hans dom har däremot inte dragits tillbaka.

Mohamed Fahmy är dock inte bara kritisk. Han ger också beröm till de diplomater som arbetat för att få honom frigiven.

De två benådningarna förra veckan ger hopp till ett flertal andra dömda al-Jazira-journalister som blivit fällda i egyptisk domstol. Det skriver The Guardian.

Nu hoppas sju kollegor från nyhetskanalen att händelsen öppnat en juridisk väg för att de ska få sina domar tillbakadragna och har nu påbörjat processen att ansöka om att få bli benådade.

Alla sju har dömts i sin frånvaro efter anklagelser liknande de som riktats mot Mohammed Fahmy. Några av journalisterna har fängslats och andra har på grund av sina domar inte kunnat arbeta i Egypten.

Fler avsnitt
Fler videos