Gå direkt till textinnehållet

Frilansar erbjuds oskäligt avtal av Bonnier Tidskrifter

Frilansfotografer som arbetar för Bonnier Tidskrifter erbjuds ett nytt avtal som innebär en försämring av fotografernas arvoden och minskade rättigheter till materialet i både Sverige och utomlands. Journalistförbundet avråder sina medlemmar från att skriva på.

Avtalet innebär bland annat att bilder som levererats före det att fotografer ingår det nya avtalet också omfattas, vilket innebär att fotografen förlorar sin rätt att sälja gamla bilder vidare.  Villkoren i avtalet medför att fotografer upplåter hela upphovsrätten till Bonnier Tidskrifter vilket ger företaget rätt att publicera materialet under hela fotografens upphovsrättsliga skyddstid, 70 år. Och om ett verk skulle återpubliceras ger avtalet fotografen en lägre ersättning än den som Journalistförbundet rekommenderar.

Olle Wilöf på Journalistförbundet säger att det är ett osedvanligt oskäligt avtal.

– Man avviker från de etablerade principer för återanvändning som varit accepterade under en längre tid.

Mats Carleson, VD på Bonnier Tidskrifter, håller inte med.

– Vi breddar möjligheten för våra frilansande fotografer att tjäna pengar eftersom bilderna nu kan bli tillgängliga på en större marknad. Det finns några som inte vill vara med men merparten av de fotografer vi pratat med är positiva, säger han.

Han säger att det finns möjlighet att arbeta som fotograf för Bonnier Tidskrifter även om man inte skriver på avtalet.

– Ja, det är frivilligt.

Fler avsnitt
Fler videos