Gå direkt till textinnehållet

Frilansar vittnar om lönestagnation

Under två seminarier i Almedalen vittnade frilansfotografer om att det har blivit allt svårare att livnära sig på jobbet. Expressens Thomas Mattsson som kritiserats hårt för försämrade villkor för fotografer menade att man måste acceptera att tidningarna skär i kostnaderna.

Under två seminarier arrangerade av Svenska Fotografers Förbund respektive Journalistförbundet diskuterades villkoren för frilansfotografer.

Frilansen Donald Boström varnade för att bildkvaliteten kommer att minska när skickliga frilansfotografer måste göra mer på kortare tid. Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund, berättade att många frilansfotografer drabbats av lönestagnation och inte kunnat försörja sig som fotografer på grund av att arvodena sjunkit.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, ansåg under Journalistförbundets seminarium ”Är den professionella bildjournalistiken dödsdömd?” på onsdagen att tidningen betalar skäligt.

Annons Annons

– Jag kan inte svara för andra tidningar och redaktioner, men Expressen betalar frilansfotografer skäligt och kommer att fortsätta att göra det. Men om vi inte accepterar att medieföretagen måste sänka sina kostnader kommer vi inte att ha några medieföretag i framtiden, sade Thomas Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos