Gå direkt till textinnehållet

Frilansavtal i hamn

  Frilansjournalister som haft ett stadigvarande uppdrag som avbryts har rätt till betald uppsägningstid. Det är en av nyheterna i det nya frilansavtalet som undertecknades i Visby i dag.

Efter två års förhandlingar kunde Journalistförbundet och Medieföretagen i dag vid lunchtid skriva under det nya frilansavtalet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling ser avtalet som ett viktigt steg framåt för att stärka frilansarnas ställning.

– Det är glädjande att det är ett övergripande avtal som gäller för alla. Det är det vi vill uppnå i det stora kollektivavtalsområdet också, så det är en positiv väg in i den kommande avtalsrörelsen, säger han till Journalisten.

Charlott Richardsson, Medieföretagen, är liksom Jonas Nordling nöjd över att parterna har kommit i mål:

– Det här är ett bra avtal som både företagen och journalister kommer att ha glädje av, säger hon.

Avtalet gäller för samtliga frilansmedlemmar som utför uppdrag för något av de företag som är medlemmar i Medieföretagen.

För första gången omfattas även frilansarbete för kommersiella etermedier.

Med samma regler för alla områden blir avtalet också lätt att tillämpa, hoppas Nordling.

Han är särskilt nöjd med att avtalet innehåller en regel om att den frilansjournalist som haft ett stadigvarande uppdrag och får detta avbrutet har rätt till en viss betald uppsägningstid. Också återkommande enskilda uppdrag åt samma uppdragsgivare räknas som stadigvarande.

Avtalet tydliggör också att uppdragsgivaren ska ersätta frilansen för omkostnader i samband med ett uppdrag, utöver arvodet.

Jonas Nordling framhåller också att Medieföretagen åtagit sig att informera sina medlemsföretag om Journalistförbundets frilanskalkylator.

Se TV-inslaget här.

Fler videos
Fler avsnitt