Gå direkt till textinnehållet

Frilansdag i Göteborg drar oväntat stor publik

UPPDATERAD. Västra frilansklubben arrangerar för första gången en frilansdag i Göteborg. Och publiktrycket är så hårt att arrangören varit tvungen att hitta större lokaler.

Tidigare har kortare kurser arrangerats för frilansar i Göteborg, men nu ordnas en heldag med seminarier, debatt och samkväm. Det är Västra frilansklubben som står som arrangör och tillställningen har Frilansdagen i Stockholm som förlaga.

Carl-Magnus Höglund är ordförande i Västra frilansklubben. Han är glad att intresset är över förväntan. Just nu är 125 personer anmälda.

– Vi har varit tvungna att hitta större lokaler. Nu ska Frilansdagen hållas på Pustervik vid Järntorget i Göteborg, säger han.

Annons Annons

Vad är det för typ av föreläsningar som ska hållas?
– Vi har två spår, dels riktar vi oss till studenter och nyutbildade som vill lära sig mer för att komma igång. Sen har vi en del som riktar sig till mer yrkeserfarna som vill ta ett steg vidare.

Carl-Magnus Höglund tror att arrangemang som Frilansdagen är viktiga för att frilansjournalister ska kunna höja sin kompetens.

– Vi behöver också stärka varandra, dels för att kunna stå upp mot arvodesdumpning och fulavtal, men också för att hitta vägar att gå vidare och hitta nya affärsmodeller.

Hur är läget för en frilansjournalist i Sverige i dag?
– Jag tror att det är rätt kärvt, samtidigt som många frilansar ändå klarar sig väldigt bra. Svårigheten är att navigera i mediebranschen för att hitta vägar som passar en själv. Därför tror jag att sådana här dagar kan hjälpa och inspirera de som kommer dit.

Trots all nyttig kunskap som utlovas är det ändå den sociala delen som Carl-Magnus Höglund ser fram emot mest.

– Kvällen med debatt och samkväm är nog höjdpunkten. Göteborg saknar sådana här mötesplatser så det ska bli kul att få träffa kollegor, säger han.

Frilansdagen i Göteborg hålls på Pustervik vid Järntorget i Göteborg tisdagen den 20 oktober, klockan 12.00 till 18.00.

Läs mer om Frilansdagen i Göteborg här.

Fler avsnitt
Fler videos