Gå direkt till textinnehållet

Frilanskalkylator räknar ut månadslön

Journalistförbundets frilansrekommendationer för 2014 är klara. Och nu lanseras Frilanskalkylatorn där frilansar kan räkna ut hur mycket de måste dra in i månaden för att få samma inkomst som fast anställda.

Det nya är att frilansrekommendationerna inte längre är en minimiersättning, utan mer ett riktmärke för arvodet. Den rekommenderade timarvodet är på 951 kronor i timmen, inklusive sociala avgifter. Frilansrekommendationen är baserad på en månadslön på 36 280 kronor, som motsvarar vad en journalist i genomsnitt tjänade inom dagspressen i Stockholm, januari 2014.

Den Frilanskalkylator som Journalistförbundet nu inför bygger på en norsk modell som förbundet vidareutvecklat. Kalkylatorn ger frilansaren möjlighet att räkna ut vad ett timarvode skulle innebära i månadslön. 951 kronor i timmen motsvarar 36 280 kronor i månadslön.

Kalkylatorn tar hänsyn till kostnader för sociala avgifter, kontorsutrustning, pensionssparande, semester, sjukdagar med mera, vilket gör det enklare för frilansar och uppdragsgivare att räkna fram ett skäligt arvode.

Eftersom en frilans även jobbar med bokföring och letar efter uppdrag kan frilansen med kalkylatorn i procent bedöma hur stor del av arbetstidensom utgörs av skrivande eller produktion. Kostnaden för att ha ett kontor med all utrustning har satts till 10 000 kronor i månaden. Denna summa kan justeras av frilansen.

Kalkylatorn har även en post som kallas för flexibilitet. Till skillnad från fast anställda finns det en osäkerhet i att vara frilans. Uppdragsgivare kan försvinna. Färre uppdragsgivare innebär större osäkerhet.

Utgår man från de förinställda kriterierna i frilanskalkylatorn innebär det att en frilans måste dra in 68 000 kronor i månaden för att få en månadslön som motsvarar en fast anställning (36 280 kronor).

Kalkylatorn kan även så att säga användas baklänges. Om en frilans får ett bud på 1 800 kronor för ett jobb som tar tre timmar att göra, alltså 600 kronor i timmen, räknar kalkylatorn ut att det blir en månadslön på 20 000 kronor. 500 kronor i timmen motsvarar en månadslön på 16 000 kronor, som är lägre än minimilönen.

Journalistförbundet reser nu runt till frilansklubbar för att presentera och förklara hur frilanskalkylatorn fungerar.

Fler videos
Fler avsnitt