Gå direkt till textinnehållet

”Frostiga kontakter från ledningens sida”

Det tog tvärstopp i årets löneförhandlingar mellan Dagens Nyheters ledning och tidningens fackklubb. - Jag ser det som en markering mot fackklubben, säger klubbens ordförande Anders Forsström.

I onsdags avslutades de centrala förhandlingarna om årets löneförhandlingar på DN i oenighet.

– Det är första gången i modern tid som detta skett. Vi har ändå hela tiden sökt samarbete, säger Anders Forsström.

– Det finns också flera fördelar för arbetsgivaren att försöka komma överens med klubben. På så vis slipper företaget förhandla med alla medlemmar för sig och dessutom uppnås en större acceptans för lönesättningen.

Anders Forsström understryker att klubben till slut bara ville påverka 3,5 procent av lönepotten och menar att man hade goda skäl.

– Den centrala förhandlingen kostade företaget betydligt mer än så. Jag ser därför företagets inställning i förhandlingarna som medveten och som en markering mot fackklubben.

Hur kommer det sig att relationen mellan er är så dålig?

– Sedan vårt uttalande i våras, som handlade om hur ledningen fört fram kritik till anställda, har kontakterna varit frostiga från ledningens sida.

– Vi ser det som att ledningen tar normala fackliga frågor och ageranden väldigt personligt. Vi hoppas att det blir bättre nu när vi har fått en ny HR-chef.

Närmast väntar centrala förhandlingar om kollektivavtalsbrott mellan Journalistförbundet och Dagens Nyheter. Enligt förbundet har DN brutit mot kollektivavtalet på två punkter i årets lönerevision: man har inte gjort och redovisat värderingar av befattningar och individers prestationer på det sätt avtalet föreskriver.

– Man har inte förhandlat på det sätt man ska, säger Ragnar Forsén, ombudsman på Journalistförbundet.

Journalisten har under dagen sökt chefredaktör Gunilla Herlitz och redaktionschef Åsa Tillberg för en kommentar, vi återkommer med den.

Fler avsnitt
Fler videos