Gå direkt till textinnehållet

Google tvingas ta bort artikel om rätten att bli glömd

Den brittiska datainspektionen har beordrat Google att ta bort länkar till en artikel som handlar om artikellänkar som Google tagit bort, eftersom personen i artiklarna har begärt att bli ”bortglömd”.

I en EU-dom förra året fastslogs att människor har rätt till skydd för sitt privatliv även på nätet. Människor har rätt att ”bli glömda”, enligt EU-domstolen. Domen har inneburit att Google tvingats ta bort länkar till tusentals artiklar där enskilda personer pekas ut.

Domen har mött kritik från flera medieföretag, och brittiska BBC har på sin egen sajt listat alla länkar till BBCs egna artiklar som inte längre går att hitta via Google, till dags dato drygt 150 artiklar.

Den brittiska motsvarigheten till datainspektionen, The UK Information Commissioner (ICO), har nu beordrat Google att ta bort länkar till en helt nyskriven artikel som handlar om följderna av EU-domen. I artikeln figurerar enligt ICO en namngiven person som lyckats förmå Google att ta bort länkar till nyhetsartiklar där det framgår att hen dömdes för ett mindre allvarligt brott för mer än tio år sedan. I den nyskrivna artikeln finns också länkar till artiklar som inte längre går att hitta via Google.

Annons Annons

Google vägrade att ta bort sina länkar till den nya artikeln, eftersom den har ett aktualitetsvärde. ICO ger Google 35 dagar för att ta bort länkarna.

Fler avsnitt
Fler videos