Gå direkt till textinnehållet

Göteborgs-Posten bröt mot god sed

Göteborgs-Posten tog inte sitt pressetiska ansvar när de publicerade mycket integritetskänsliga uppgifter i en artikel om en psykiskt funktionshindrad kvinna. Det anser Pressens Opinionsnämnd (PON).

I slutet av februari förra året publicerade GP artikeln ”Dottern levde i misär” med underrubriken ”Mamman anmäler X (namnet angivet) gruppbostad till länsstyrelsen”. I artikeln berättade mamman till en psykiskt funktionshindrad kvinna om den dåliga skötsel hon ansåg att hennes dotter fick på gruppbostaden.

Publiceringen anmäldes av förvaltaren till den omskriva kvinnan. Hon ansåg att kvinnan blivit identifierad genom att tidningen publicerade hennes förnamn och hennes mammas fullständiga namn. Hon menade att den omskrivna kvinnan känt sig kränkt av publiceringen. Tidningen borde även ha frågat henne, förvaltaren, om samtycke innan publiceringen. Hon kritiserade även att tidningen inte hade gjort någon faktakontroll av moderns uppgifter.

Tidningen ansåg att den inte haft någon anledning att tro att moderns uppgifter var felaktiga. Om de måste få tillstånd innan publiceringen av förvaltaren, så skulle det vara omöjligt att granska förmyndarens verksamheter i kommunen. Den påpekade att den omskrivna kvinnan inte känt sig kränkt av publiceringen, enligt hennes mamma.

Annons Annons

Allmänhetens Pressombudsman klandrade GP och PON tar samma beslut. Nämnden anser att tidningen inte har tagit sitt pressetiska ansvar. Även om tidningen fått ett medgivande till publiceringen borde den ha bedömt om publiceringen kunnat vålla den omskriva personen skada. Uppgifterna i artikeln var mycket integritetskänsliga. Tidningen borde därför ha undvikit att publicera namn i artikeln eftersom det då gick att identifiera den omskrivna kvinnan.

Fler avsnitt
Fler videos