Gå direkt till textinnehållet

Gotlands Allehanda startar minigrävnav

Gotlands Allehanda tänker satsa mer på grävande journalistik i höst och startar ett minigrävnav med två reportrar och en arbetsledare. Ett grävjobb i månaden är målet.

Gotlands Allehanda har 13,5 tjänster, varav sex reportrar. För att mäkta med satsningen på mer grävande journalistik har redaktionen en tid diskuterat hur man ska förändra organisationen.

– Vi kan inte alltid skylla på att vi inte har resurser. De gånger vi gjort fördjupande grävjobb har vi fått sådan respons att vi nu har bestämt oss för att avsätta en och en halv tjänst i höst, säger GAs redaktionschef och ansvarig utgivare Ulrica F Ingelmark.

Grävnavet ska bestå av reportrarna Eleonor Svensson och Eva Klint-Langland samt nyhetschefen Eva Buskas.

Annons Annons

– De är kärnan i grävnavet men det betyder inte att det bara är de som ska jobba med gräv. Alla på redaktionen ska få möjlighet, säger Ulrica F Ingelmark. Vi hoppas att det nya sättet att jobba ska sprida sig på redaktionen. Vill någon på sportredaktionen göra ett gräv så byter vi reportrar i grävnavet.

Ni vill lämna den slentrianmässiga bevakningen, vad innebär det?
– Det handlar om att tänka bort att vi alltid måste rapportera. Vi kan skriva mindre av returinformation och bevakar vi ett ärende i regionen ska vi skriva i rätt läge, i vissa skeden under ärendets gång kanske det räcker med en notis i stället för en längre artikel. Gotland är medietätt och många gånger går vi i samma fåra. Man måste bestämma sig för att släppa taget om det gamla.

Löftet till läsarna om ett grävjobb i månaden under hösten kommer att utmynna i en utvärdering, men Ulrica F Ingelmark tror inte att redaktionen kommer att återgå till det gamla.

Fler avsnitt
Fler videos