Gå direkt till textinnehållet

Gotlandstidningar fälls för utpekande

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Gotlands Allehanda och nättidningen Helagotland.se för att de pekat ut en läkare på ett kränkande sätt.

Tidningarna skrev i juni 2011 om att en läkare som arbetade i Visby var dömd för dataintrång.

Hon hade efter en skilsmässa utnyttjat sin roll som läkare för att ta reda på uppgifter i exmakens nya kvinnas gynjournal. Detta trots att läkaren varken var gynekolog eller hade jobbat på kvinnoklinik. Den nya kvinnan hade heller aldrig varit patient hos läkaren.

Den nya kvinnan, som i tidningarna som läkarens ”rival”, bodde numera på Gotland, men var tidigare bosatt i samma stad som läkaren.

Annons Annons

Därefter följde uppgifter om att den nya kvinnan fått reda på att någon läst innehållet i hennes gynjournal. Kvinnan kände sig mycket kränkt och sade i polisförhör att det kändes mycket obehagligt att läkaren skulle arbeta i Visby under sommaren.

Läkaren var enligt förundersökningen först även misstänkt för ofredande och brott mot tystnadsplikten, men åtalades och dömdes till slut bara för dataintrång.

I uppföljningar skrev tidningarna om att läkaren fick fortsätta att arbeta i Visby, trots domen.

I intervjuer uppgav läkaren att hon bara hade gått in i den nya kvinnans journal för att få tag på hennes adress; hon hade inte läst hennes journal.

Läkaren anmälde publiceringarna till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hon ansåg sig utpekad och kränkt.

PO konstaterar att frågor om integritetsskydd inom vården har stort allmänintresse och att det därför var motiverat att rapportera om att läkaren hade dömts för dataintrång för att hon gått in i en persons sjukjournal utan att ha rätt till det.

Enligt tidningarna hade tingsrätten avfärdat kvinnans version att hon inte hade tagit del av andra journaluppgifter än adressen. Men PO noterar att noterar att tingsrätten inte tog ställning till den frågan.

PO anser att uppgifterna om skilsmässan och beskrivningen av hur läkaren gått in i ”sin rivals gynjournal” kränkte läkarens privatliv. Att det handlade om en gynjournal saknade allmänt intresse. Spekulationer om varför läkaren arbetade på Gotland saknade belägg.

POs slutsats blir att läkaren utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada.

Nämnden instämmer och klandrar därför Gotlands Allehanda och Helagotland.se för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos