Gå direkt till textinnehållet

GPs ledarredaktion bantar

Efter turbulensen på ledarredaktionen och tuffa besparingar har GPs chefredaktör Cecilia Krönlein haft en tuff tid. Nu avslöjar hon att tidningen bantar bort en tjänst från ledarredaktionen.

I förra veckan skrev vi att samtliga medarbetare utom en, som är sjukskriven på grund av stress, lämnat GPs ledarredaktion efter rekryteringen av nya chefen Alice Teodorescu. Tidigare var man fyra personer inkluderat en chef. Nu ska man alltså banta bort en tjänst.

Det avslöjar Cecilia Krönlein när vi träffar henne på Meg i Göteborg under fredagen.

– Vi har sedan lång tid tillbaka förhandlat ned det här och bestämt att den dagen de äldsta gick i pension ska vi inte ersätta alla. Fredrik Tenfält slutade, då anställde vi Alice. Sen slutade Gert Gelotte och han ska inte ersättas. Men Maria Haldesten som gått till Hallands Nyheter ska vi ersätta och den rekryteringen pågår nu. Sen har vi en medarbetare till som är sjukskriven.

Annons Annons

Det här innebär alltså en mindre satsning på ledarmaterial för GP.

– Ja, så kan man säga men vi har minskat hela redaktionen och inte rört ledarredaktionen förrän nu, säger Krönlein.

När ledarskribenten Gert Gelotte slutade förra veckan beskrev han, i en intervju med Journalisten, stämningen på redaktionen som "jättedålig". Tidigare har även GPs journalistklubb sagt att man saknar förtroende för Cecilia Krönlein.

Rekryteringen av Teodorescu kritiserades också snabbt av de egna medarbetarna för att leda till en förskjutning av GPs politiska inriktning. Från socialliberal till långt åt höger.

– Om vi börjar med ledarsidans nya inriktning så ytterst är det varken jag eller medarbetare som bestämmer. Det gör bolagsstyrelsen. Vi ska vara liberala, men det står ingenstans vart inom den liberala fåran vi ska ligga. Jag har haft uppdraget som chefredaktör att rekrytera en ny chef, där försäkrade jag mig om att Alice Teodorescus värdegrund överensstämmer med styrelsens och ägarens uppfattning om inriktningen på GPs ledarsida, säger Cecilia Krönlein.

Även om Teodorescu är liberal, så är det ju ändå en förflyttning åt höger inom den liberala skalan. Det får man vara ärlig och säga?

– Ja, absolut, det är klart det blir en förflyttning på något sätt, om man byter politisk redaktör som är den som slår fast linjen. Sen kan det finnas en mångfald i hur man skriver krönikor eller liknande.

Hur skulle du beskriva stämningen just nu? Hela redaktionen måste ju påverkas av bråken?

– Klart man är berörd som kollega och arbetskamrat. Men jag uppfattar det som att engagemanget i den här frågan varit stor på ledarredaktionen men i övrigt har inte jag hört några högre röster. 




Hur ser du på din egen tid på tidningen? Det har stormat ett par gånger kring dig också?

– Vi har haft ett väldigt jobbigt år, 2013 gjorde vi en förlust på över 20 miljoner inom Stampen Local Media. Under 2014 har vi vänt den förlusten till ett litet plus på det operativa resultatet, samtidigt som vi tappat 80 miljoner i intäkter. Så egentligen har vi sänkt kostnaderna med 100 miljoner. Det är klart att en sådan reduktion ställer jättestora krav på varenda medarbetare. Det är ett tufft åt där alla fått bidra.

Kan man vänta sig mer neddragningar när det kommer till journalister?

– Det beror helt på hur det går med intäkterna, men går det som vi räknar med just nu så finns det inga sådana planer. Men vi erbjuder 62- och 63- åringar att sluta i förtid och vi ersätter inte alla som slutar.

Hur länge blir du kvar på GP?

– Jag blir kvar och har inte hört att jag ska sluta.

Fler avsnitt
Fler videos