Gå direkt till textinnehållet

Granskningen av granskarna ger 50 000 kronor

Gefle Dagbladets reporter Johan Järvestad har tilldelats årets Klara Lindh-stipendium. Prissumman är på 50 000 kronor.

Johan Järvestad granskade ett fall där ansvarstagande människor i Gävleborg hängdes ut som oansvariga i lokala medier och i riksmedier. Han kunde påvisa felaktigheter i rapporteringen i medier som fick till följd att familjehemsföräldrarna felaktigt utpekades som alkoholister.

”Jag tänkte inte så mycket på att det var en granskning av andra medier. Mitt fokus var den här familjen. Men det är extremt viktigt att medier granskas. Jag hoppas ingen journalist drar sig för att granska Gefle Dagblad, ” säger Johan Järvestad till gd.se.

Han säger att han fått mycket respons för granskningen.

Annons Annons

”Det har nästan bara varit positiva reaktioner och jag vet att det har betytt mycket för den här familjen och jag hoppas att genomslaget blir ännu större nu. Den enda negativa reaktionen kom från Rapports nyhetsankare Lisbeth Åkerman, som inte ville vara med på bild i reportaget.”

Statuten för Klara Lindh-stipendiet säger att mottagaren under aktuellt år ska ha gjort en betydande journalistisk insats för att i vid mening verka för demokrati och allas likaberättigande. Stipendiet är ett resestipendium om 50 000 kronor som ska användas till resor/studiebesök som är till nytta för den fortsatta yrkesutövningen.

”Jag ska segla till Karibien med en kompis. Vi får se hur det blir med journalistiken, men nånting blir det säkert.”

Läs Johan Järvestads artiklar här.

 

Fakta

Klara Lindh föddes 8 mars 1877 och var i början av 1900-talet ett internationellt känt namn som pionjär inom kvinnorättsrörelsen.
En av hennes stora insatser var att redigera den artikelserie som förde ut argumenten för kvinnlig rösträtt. Gefle Dagblad satte upp artiklarna och distribuerade dem och det var Klara Lindh som redigerade serien fram till sin död. Artikelserien, som pågick åren 1909-1920, nådde häpnadsväckande framgång och Klara Lindh var med detta publicistiska arbete av mycket stor betydelse för kampen för kvinnlig rösträtt. Nya Stiftelsen Gefle Dagblads Klara Lindh-stipendium delades ut första gången 2008.

Fler avsnitt
Fler videos