Gå direkt till textinnehållet

”Grov respektlöshet för källskyddet”

”Beslutet visar på en anmärkningsvärd respektlöshet för källskyddet.” Det skriver Journalistförbundet, Utgivarna, Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter i ett gemensamt uttalande efter att tingsrätten gett polisen rätt att göra en husrannsakan på Aftonbladets redaktion.

”Beslutet visar på en anmärkningsvärd respektlöshet för källskyddet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, VD för Utgivarna, Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, och Per Hultengård, VD för Tidningsutgivarna, i det gemensamma uttalandet. 

I uttalandet påpekar medieorganisationerna att källskydd är en lagstadgad rättighet i Tryckfrihetsförordningen som innebär att uppgiftslämnare till medier ska kunna vara anonyma. Att lämna ut källskyddat material är därför en omöjlighet för en redaktions trovärdighet gentemot uppgiftslämnare.

”Vi har från medieorganisationerna upprepade gånger krävt att användning av tvångsmedel som husrannsakan mot redaktioner måste regleras i särskild ordning som ger redaktionerna och källorna ett förstärkt skydd. Beslutet från Solna tingsrätt bekräftar det behovet,” säger Jonas Nordling, Jeanette Gustafsdotter, Kerstin Neld och Per Hultengård.

Journalistförbundet, Utgivarna, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna anser att den pågående mediegrundlagsutredningen bör ges ett tilläggsdirektiv om att lämna förslag på hur källskyddet ska förstärkas.

 

Fler avsnitt
Fler videos