Gå direkt till textinnehållet

“The Guardian verkar inte ha tagit sitt ansvar”

Medier har ett stort ansvar för att inte försöka förmå en källa att träda fram, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke apropå The Guardians intervju med Edward Snowden. - Snarare bör man hålla tillbaka i möjligaste mån.

– Källor har förstås en egen fri vilja. Men om man har en källa som vill träda fram är frågan vad man rekommenderar den personen att göra. Man har ett ansvar att försöka få personen att tänka till både en eller två gånger. Och absolut inte hetsa eller trycka på – snarare tvärtom, säga att vi inte är intresserade av en intervju. Föra ett resonemang om konsekvenserna, säger Nils Funcke.

Han understryker också att redaktioner har ansvar för att skydda sina källor inte bara inför och under en publicering, utan i minst lika hög grad efter.

– Det verkar inte Guardian och Washington Post ha tagit – då borde Snowden inte ha suttit inlåst på ett hotellrum i Hong Kong, utan man borde kanske ha flugit honom till Island.

– Wikileaks har också fått välförtjänt kritik om hur man tog hand om Bradley Manning.

Redaktionens ansvar handlar också om att inte ha några sådana kontaktvägar med en källa att den kan avslöjas genom exempelvis ett oförsiktigt e-brev, betonar Nils Funcke.

Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.