Gå direkt till textinnehållet

Guldspadevinnare till SvD

Guldspadevinnaren Jani Pirttisalo börjar som nyhetsreporter på Svenska Dagbladet. Han jobbar i dag som grävande reporter på tidningen Mitt i.

Jani Pirttisalo tilldelas 2013 års Guldspade för reportaget Kommunvillorna, där han avslöjade att tjänstemän i Huddinge under många år tilldelat sig själva villor som köpts in av kommunen, något som Journalisten tidigare skrivit om.

Hans senaste avslöjande är hur elever vid Bromma gymnasium druckit alkohol och ätit på Operaterrassen. Notan på mer än en halv miljon betalades med skolpengen.

Vad ska du göra på Svenskan?
– Jag har anställts som nyhetsreporter och kommer att jobba med grävande reportage precis det som jag gjort på Mitt i. Då jag tilldelades Guldspaden jobbade jag på Mitt i Huddinge. Nu senast har jag granskat Stockholm.

Var det för att du vunnit en Guldspade som du blev värvad?
– Det har vi inte pratat om. Men det är allmänt känt att jag vunnit en Guldspade.

Lena Karvik, chef för SvDs nyhetsredaktion, skriver i ett pressmeddelande att det ”känns jättekul att kunna stärka vårt nyhetsteam med en Guldspadevinnare”.

Jani Pirttisalo säger att det ska bli roligt att bidra med det han är bra på och samtidigt få lära sig mer då han kommer till en större tidning.

När börjar du?
– Nu på måndag.

Har du blivit avtackad på Mitt i?
– Inte ännu, men vi har en tradition att avtacka alla som slutar.

Fler avsnitt
Fler videos