Gå direkt till textinnehållet

”Han blev min trygga punkt”

Viktor Åsberg på P4 Västernorrland tillbringade fyra dygn på ett asylboende i den lilla orten Helgum utanför Sollefteå. Han berättar för Journalisten om dygnen som lämnat stort avtryck.

Viktor Åsberg är trött och medtagen fast nöjd med sina fyra dygn på asylboendet i Helgum.

– Med tanke på den senaste tidens nyhetsutveckling kändes det aktuellt att få reda på hur det är på ett asylboende nära oss, särskilt då när allt fler tar sig till Sverige. Man märker när man besöker byar här omkring att bilden håller på att förändras, säger han och fortsätter:

– Vi ville göra något mer än att bara köra fram en bil, springa in och sticka en mikrofon under näsan på någon och sedan åka där ifrån.

Annons Annons

Helgum har ett par hundra invånare och på asylboendet rymdes det ett 80-tal flyktingar.

– Jag blev tillfrågad att göra det och tände till direkt. Det känndes spännande, säger han.

Viktor Åsberg säger att bevakningen bara har fått positiva reaktioner. Han hare rapporterat i form av en ljuddagbok som kommit i två avsnitt om dagen. Närvaron på flyktingboendet har också hjälp till i den rena nyhetsrapporteringen. Till exempel reaktioner från syrier på boendet när Ryssland valde att blanda sig i konflikten för några dagar sedan.

– Jag hade aldrig kunnat beskriva den väntan de upplever om jag inte varit på plats. De sitter och väntar på ett uppehållstillstånd. På nätterna går vissa sömnlösa eller sitter och tittar på sin mobiltelefoner och man hör hur chattljuden plingar.

När Viktor Åsberg först anlände till boendet upplever han att han möttes av viss skepsis.

– Jag behövde ägna viss tid att vinna deras förtroende. Det var en kille som jag bodde med som aldrig ville vara med i radio. Först hade han taggarna utåt, men sedan gick det över och han började berätta om sina erfarenheter av Syrien och av hur media kan fungera där.

Viktor Åsberg är noga med att understryka att rapporteringen inte handlat om honom. Han säger också att han vunnit mycket på det personliga planet.

– I början känner man sig utsatt eftersom man sticker ut och då försöker man hitta trygghet på något sätt. Det var en man som bott här sedan nyårsafton i väntan på uppehållstillstånd och talade bra engelska, så vi började prata och han blev min trygga punkt. Det ledde också till en fin vänskap.

Viktor Åsberg är så pass nyligen hemkommen så han har inte hunnit fundera på vad fortsättningen blir, men säger att han absolut kommer att fortsätt följa händelserna kring de asylsökande.

Hör Viktor Åsbers ljuddagbok här.

Fler avsnitt
Fler videos