Gå direkt till textinnehållet

”Han har inte kunnat visa upp ett pressleg”

(UPPDATERAD) Polisen slår ifrån sig av kritiken mot att de gått igenom Lars Epsteins kamera. Eftersom DN-fotografen inte kunde visa upp en giltigt presslegitimation har de agerat rätt menar polisen. Ett uttalande som sågas av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

I går rapporterade Journalisten om Lars Epstein, journalist sedan 45 år, som greps av civilpoliser i tisdags när han fotograferade barn vid en kulturfestival i Norrbro. Epstein fördes till ett tält en bit bort, där polisen också gick igenom hans kamera, trots att han berättade att han var journalist. Det här kan vara ett brott mot grundlagen eftersom det kan finnas källskyddat material i kameran. 

Nils Funcke, expert i tryckfrihetsfrågor, menade i en annan artikel i går att inga enskilda poliser bör besluta om sådant.

– Som journalist ska man protestera våldsamt om man råkar ut för något sådant och kräva att de fixar ett domstolsbeslut, sa Funcke.

Mats Eriksson, kommunikatör vid polisen, säger att han inte vill gå in i ”en personlig vendetta med Epstein” men säger till Journalisten att civilpoliserna har agerat helt rätt.
Anledningen?
Han har inte kunnat visa upp ett giltigt pressleg.

– Jag kan bara berätta generellt hur det fungerar i den här typen av ärende. Om polisen uppmärksammas på att en man fotograferar barn och har ett misstänkt beteende så måste vi ingripa. Det viktiga för bedömningen är dels platsen och omständigheterna, det senare är en festival, som vi vet av hävd att det funnits en hel del problematik kring med exempelvis sexuella ofredanden. Om man är journalist ska man kunna visa upp ett giltigt press-id. På den här platsen är rekommendationen dessutom att man ska ackreditera sig för att kunna röra sig obehindrat i området, säger Mats Eriksson.

Att fotografera på allmän plats är väl inte ett brott så hur kommer det sig att man går igenom kameran?

– Nej, det är det inte. Då säger jag återigen att om man är journalist bör man kunna visa upp ett giltigt press-id, annars kan vem som helst säga det. Då kan en person säga att ni kan inte beslagta den här kameran för jag är journalist? Kan du inte visa det så är du inte journalist vid det tillfället i våra ögon, menar Mats Eriksson.

Journalisten har varit i kontakt med Lars Epstein i dag (torsdag) igen. Han säger till Journalisten att poliserna efter gripandet och bortförandet gick igenom hans kläder, och hittade en plånbok med giltigt körkort – samt ett pressleg som hade gått ut tre veckor tidigare.

– Vid själva gripandet frågade de inte efter pressleg, sen i tältet hittade de mitt utgågna pressleg, men de gick ändå igenom kameran och "godkände" sedan bilderna om man säger så, säger Lars Epstein. 

Mats Eriksson vidhåller dock att polisen är noggrann med källskyddet. 

– Polisen vill absolut vara noggrann med källskyddet. Självklart hade vi aldrig gått igenom ett journalistiskt material om personen i fråga kunde styrka att han var journalist, säger Mats Eriksson.

Den expert vi pratat med är tydlig. Enskilda poliser bör inte ta sådana här beslut. Hur ska ni se till att det blir rätt? Finns det anledning till utbildning i frågan?

– Poliserna på plats agerar utefter det som jag pratat om, och de får också en prövning av en polischef i tjänst, som godkänner att man ska gå igenom den här kameran. Det kan en förman göra. Enskilda poliserna ska inte göra det utan att få ett godkännande, och det gör de inte heller i det här fallet, säger Mats Eriksson.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke (bilden) är kritisk till polisens förklaring.  

– Nej, det där kan jag inte hålla med om. Det finns andra än sådana som har pressleg som omfattas av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det kan exempelvis vara en författare eller någon på en tidskrift, då kan det ändå finns ett utgivningsbevis. Det kan också vara en bloggare om har utgivningsbevis. Ett giltigt leg ska räcka för att poliserna ska ha något att gå på. Sen får personen i fråga givetvis klargöra vart man jobbar, men det är upp till polisen att undersöka detta innan man börjar peta i kameran, säger Nils Funcke.

– Så bråttom kan det väl inte vara, om man tror sig ha sett en pedofil, eller en annan som begår en brottslig gärning. I avvaktan på att man fastställer identiteten och ärende så kan polisen undvika att gå in och titta i den, säger Funcke. 

Fler avsnitt
Fler videos