Gå direkt till textinnehållet

Här är alla vinnarna

Kommunalarbetaren tog hem två priser på Fackförbundspressens dag – för Bästa avslöjande och Bästa berättande text. Vårdfokus vann Bästa illustration och Bästa nyhet på webben. Bästa redigering gick till Rikard Johansson för ett reportage på åtta sidor om sociala medier i Finansliv.

Vinnarna av Fackförbundspresspriserna 2014:

Bästa berättande text
”Var är isen?” av Johan Erlandsson, Kommunalarbetaren.
Motivering: ”En älskvärd text som visar att man kan åstadkomma storverk med små medel. Ett möte på hemmaplan som inte lämnar läsaren oberörd.”

Bästa kommenterande text
”Därför har mina elever inga läxor” av Anna Persson, Origo.
Motivering: ”Personligt, övertygande och initierat om varför jobbet inte ska släppas till amatörer, det vill säga föräldrar.”

Annons Annons

Bästa förklarande text
”Har Carrie rätt till OB?” av Sandra Lund och Joakim Lindqvist, Arbetet.
Motivering: ”Berättargreppet är lika kreativt som konsekvent och visar reporterns respekt för det motstånd som en vanlig läsare kan känna inför ett ovanligt krångligt ämne. Sällan har vi sett ett bättre exempel på hur det svåra kan göras enkelt. Detta är djup bildning och briljant humor i skön förening.”

Bästa avslöjande
”Så dumpades villkoren i hemtjänsten”, av Christina Swahn, Pernilla Josefsson, Helena Gunnarsson och Mira Hjort, Kommunalarbetaren (bilden).
Motivering: ”För en gedigen granskning som fått politiker att börja kontrollera en verksamhet de lagt ut på entreprenad och där effektivitetstänkande många gånger skapat orimliga arbetsförhållanden.”

Bästa illustration
”Nu var jag en av de dementa”, av Kristin Lidström, Vårdfokus.
Motivering: ”För att på ett ypperligt sätt ha hanterat ett tungt och allvarsamt ämne – med känslighet, skickligt handlag och poetisk bildsymbolik.”

Bästa foto
Caroline Tibell, Lärarnas tidning
Motivering: "Fotografen har fångat en vanlig arbetsdag och gjort en ovanlig bild av det. Ljus och speglingar ger bilden ett djup som fångar betraktarens intresse."

Bästa redigering
”Förlorade möjligheter” Rikard Johansson, Finansliv.
Motivering: "En snygg och sammanhållen utgörning där de snillrika bildlösningarna visar att layoutaren haft sitt kreativa finger med i spelet redan på planeringsstadiet. Bevisar även tesen att man inte kan göra prisvinnande tidningsform utan att knäcka ägg."

Bästa nyhet på webben
”Här hånar Skånepolitiker sjuksköterskorna på biva", av Helena Mirsch, Vårdfokus.
Motivering: "I hård konkurrens med tunga riksspridda avslöjanden sticker den ut genom att det är webbmediet som ger nyheten full kraft. Exklusivt webbmaterial kombinerat med skickligt redaktörskap synliggör effektivt maktens inkompetens i en brännande samhällsfråga."

Deltagarna i Fackförbundspressens dag fick också rösta om Bästa omslag och resultatet blev som följer:

1. Origo
2. Handelsnytt
3. Journalisten

 

Fler avsnitt
Fler videos