Gå direkt till textinnehållet

Hatkampanj mot Expressen

En anonym grupp uppmanar folk att sluta köpa Expressen. Bilder på Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har de senaste dagarna satts upp på bilars vindrutor och på brevlådor. Kampanjen inleddes efter att Expressen avslöjat näthatare.

En anonym grupp uppmanar människor att sluta att läsa Expressen. Orsaken är att tidningen nyligen friades i det tryckfrihetsmål där en docent, som i en granskning 2013 avslöjades med att massdistribuera främlingsfientlighet, hade stämt Expressen.

Direkt efter friandet spreds på flera hatsajter felaktigheter om hur tryckfrihetsprocesser fungerar och att den friande domen hålls ”hemlig”.

”Det stämmer att juryn aldrig motiverar sitt beslut när man friar. Orsaken är att det är ett tryckfrihetsmål och där vill man att det sunda lekmannaomdömet ska råda, det är även därför man har en jury på nio personer. Man vill att alla delar av samhället ska kunna ge sin syn, inte enbart jurister,” säger Jeanette Gustafsdotter till Expressen.se.

Annons Annons

Thomas Mattsson:

”Vi har haft journalistiska medier i Sverige i cirka 250 år och om man tror att etablerade medier, från små lokaltidningar till stora public service-bolag, faller till föga för hot och hat så underskattar man etablerade medier. Expressen fortsätter förstås att rapportera om näthat och andra samhällsproblem.”

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos