Gå direkt till textinnehållet

HD stoppar husrannsakan på Aftonbladet

Högsta domstolen stoppar polisens husrannsakan på Aftonbladet, med hänvisning till att meddelarfriheten är ”av särskilt skyddsvärt slag”. Samtidigt vill HD se en lagändring rörande tvångsmedelsanvändning i det virtuella rummet, eftersom den är ”otidsenlig”. UPPDATERAD.

Tingsrätt och hovrätt gav polisen klartecken för att genomföra en husrannsakan på Aftonbladet för att få del av oredigerade bilder från ett rån i Kista, vilket Journalisten berättat om. Aftonbladet överklagade till Högsta domstolen som nu ger tidningen rätt.

Ur domen: ”Det måste antas att risken är stor för att en genomsökning av den eller de elektroniska informationsbärare som vid en husrannsakan kan påträffas på Aftonbladets redaktion röjer skyddad information, bl.a. vem som har lämnat meddelanden och upplysningar till tidningen med begäran att få vara anonym. Det rör sig om information av särskilt skyddsvärt slag. Fastän brottsutredningsintresset i detta fall väger tungt, så utgör proportionalitetskravet hinder mot en husrannsakan. Huruvida beslagsförbud föreligger på den grunden att den översända informationen kan innehålla metadata som kan avslöja avsändaren saknar vid denna bedömning betydelse.”

Samtidigt kräver nu Högsta domstolen att lagstiftningen ändras:

Annons Annons

”Högsta domstolen finner avslutningsvis anledning att understryka att lagregleringen när det gäller tvångsmedelsanvändning i vad som skulle kunna kallas det virtuella rummet är otidsenlig. Det är angeläget att lagstiftaren råder bot på detta”, skriver HD.

”Det här är en bra och viktig dom. HD slår nu fast en helig princip för tryck- och yttrandefriheten och källskyddet. Polisen handlade respektlöst mot tryckfriheten och källskyddet genom att kräva husrannsakan”, säger Aftonbladets publisher Jan Helin till Aftonbladet.

Fler avsnitt
Fler videos