Gå direkt till textinnehållet

Höjer arvodet – men kan inte följa frilansrekommendationen

Tidskriften Form höjer sitt arvode till frilansskribenter med 50 procent, från en krona per tecken till 1.50 per tecken. Men att betala enligt Journalistförbundets frilansrekommendation har tidningen inte råd med.

Tidskriften Form, som skriver om arkitektur och design, har en liten redaktion och förlitar sig mycket på frilansskribenter.

Form har nu beslutat att hölja frilansjournalisternas arvode från en krona per tecken till 1.50 krona per tecken, en höjning med 50 procent.

– Arvodena har legat stilla i vår bransch i 20 år, ända sedan vi själva började frilansa. Det är inte okej att betala så dåligt. Det är inte bra för vår egen trovärdighet, det är inte schysst att betala frilansar så dåligt, säger Bo Madestrand, Forms chefredaktör.

Annons Annons

Varför räknar ni ersättning i tecken och inte enligt Journalistförbundets frilansrekommendation?
– Kunde vi betala enligt Journalistförbundets frilansrekommendation skulle vi göra det. Tyvärr är det inga som gör det i dag. Betalt enligt antal tecken är det etablerade standarden inom magasinsvärlden.

– Är det någon som betalar enligt rekommendationen? Jag frilansar själv för dagspress och får ersättningen efter antalet tecken. Jag skulle gärna fakturera efter rekommendationen, med det har inte gått. Tyvärr är den inte realistisk som det ser ut i dag.

Om ni beställer en artikel på säg 10 000 tecken och ni kortar den, får skribenten då mindre betalt?
– Nej, överenskommelsen med skribenten är det som gäller. Beställer vi 10 000 tecken och stryker ner den till 5 000 är det ersättning för 10 000 tecken som gäller.

Arvodeshöjningen gäller endast skribenter eftersom Form anser att illustratörer och fotografer generellt sett får bättre betalt för samma jobb.

 

Fotnot: Enligt Journalistförbundets frilansrekommendation är timarvodet 975 kronor, inklusive sociala avgifter. 757 kronor för A-skattare.

Fler avsnitt
Fler videos