Gå direkt till textinnehållet

Hon är regeringens egen fotograf

Martina Huber är den första anställda fotografen på regeringskansliet. Hon har arbetat som fotograf i 20 år och frilansat för kvällstidningarna, och ser stora skillnader mellan jobben.

I september anställdes Martina Huber av Information Rosenbad som regeringskansliets första heltidsanställda fotograf på en projekttjänst som löper över 18 månader.

Hon har 20 års erfarenhet som fotograf och har bland annat frilansat mycket för kvällstidningarna.

– Det är skillnader. Det är lugnare tempo, även om det kan bli väldigt snabba puckar om det till exempel kallas in till en presskonferens. Sedan sätts sakligheten i främsta rummet. Till skillnad från kvällstidningarna vinklar man inte, utan tar bilderna rakt upp och ner som det är, säger Martina Huber.

Annons Annons

I arbetsuppgifterna ingår att fotografera på pressträffar, för regeringen.se och för departementen. Ena dagen fotograferade hon regeringskansliets interna konst, nästa dag FNs generalsekreterare Ban Ki Moon under dennes besök i Sverige.

En tredjedel av tiden arbetar hon också som bildredaktör och försöker samtidigt skapa en infrastruktur för bildhanteringen inom regeringskansliet.

– Det är att bryta ny mark. Jag håller på att skapa ett sökbart bildarkiv för såväl nya som gamla bilder. Det är viktigt att det finns, det är ju vår historia som skrivs. Det är ett jättejobb.

Vad var det som fick dig att söka tjänsten?

– Jag har ju jobbat som frilansande pressfotograf i så många år, och jag kände att jag behövde göra någonting annat. Och så är jag intresserad av politik.

Som pressfotograf har du granskat makten, nu jobbar du för makten – hur går det ihop?

– Jag visste att du skulle ställa den frågan. Jo, så är det förstås, men jag ser inget problem med det.

 

Fotnot: Under EUs ordförandeskap 2009 anlitade regeringen Gunnar Seijbold som officiell EU-fotograf. Du kan läsa en intervju med honom här.

Fler avsnitt
Fler videos