Gå direkt till textinnehållet

Hon flyttar till Sydney för TT

Nu är det klart vilka tre av de fyra redaktörer blir som flyttar till Australien när TT Nyhetsbyrån utlokaliserar sin nattredaktion. En av dem är Lisa Abrahamsson: "Det blir ett äventyr."

Flera europeiska och skandinaviska nyhetsbyråer har redan redaktioner i Sydney, Australien. När TT Nyhetsbyrån flyttar sin nattredaktion till andra sidan jorden vid årsskiftet är det för att alternativet är mer kostnadseffektivt. I stället för två nattredaktörer kommer normalbemanningen därmed att kunna vara tre redaktörer.

– Med ett huvud till kan vi säkerställa ett ännu tryggare flöde på natten. Nattredaktörerna jobbar av och till under hård press, säger Mats Johansson, redaktionschef på TT.

Han pekar på ett förändrat mediedygn.

Annons Annons

– Det finns ett stort behov av nyhetsutbud tidigt på morgonen.

Relativt många sökte de fyra tjänsterna internt, enligt Mats Johansson, och även externa personer har hört av sig. Tre av fyra redaktörer är nu klara: Lisa Abrahamsson, Kristin Groth och Gustav Sjöholm.

– Det gäller att få personer med en bred allmännivå och som kan arbeta mot olika publiceringsplattformar. De blir tusenkonstnärer. Vi hoppas också kunna ha kompetens att redigera video på plats, säger Mats Johansson.

Lisa Abrahamsson ser fram emot att flytta sig och familjen till Sydney i vinter. Hon har varit på stipendieresa och studerat just hur europeiska nattredaktioner arbetar i Sydney, och fick med sig en positiv bild hem.

Vad ser du fram emot?
– Det blir ett äventyr, en chans att få utvecklas på företaget och göra något annat. Det är jättespännande att vara med från start och bygga upp redaktionen.

– Och det väger ju in att det är Australien. Sydney är en jättehärlig stad.

Många här hemma har haft frågor om hur det ska gå till, berättar hon. Tappar man inte kontakten med hemlandet?

– Men alla som jobbar med det här är väldigt positiva och upplever inte att man gör det.

– Och vi kommer fortfarande ha alla möjligheter att skicka ut folk på jobb om det händer något stort i Sverige mitt i natten.

TT kommer att sitta tillsammans med de andra europeiska redaktionerna i AAP, den australiska nyhetsbyråns, lokaler.

Fler avsnitt
Fler videos